Jurnalul.ro Editoriale În România, gazele naturale sunt o soluție la trilema energetică

În România, gazele naturale sunt o soluție la trilema energetică

de Daniel Apostol    |   

Într-un comentariu publicat în 22 aprilie a.c. subliniam faptul că pentru România, cu particularități energetice de neignorat, statul trebuie să sprijine rolul gazelor naturale în rezolvarea echilibrului subțire între sustenabilitate, siguranța aprovizionării și eficiența economică - numita „trilemă energetică”

 (https://jurnalul.ro/editorial/si-in-tranzitia-energetica-apa-curge-tot-de-sus-in-jos-962820.html). Totodată, promiteam că voi argumenta de ce, în mijlocul provocărilor legate de energie cu care se confruntă lumea modernă, gazele naturale reprezintă un element esențial pentru a aborda problema care aparent nu are încă un răspuns clar. 

Tranziția energetică forțează procesele de transformare economică ce par a fi înfricoșătoare: schimbări și investiții masive la nivelul infrastructurii, tehnologiilor și politicilor. Cum să asiguri echilibrul între securitate energetică, eficiență economică și protejare a mediului (sustenabilitate)? E drept că presiunea pentru tranziția către surse de energie mai curate este la cote înalte, dar tocmai din cauza acestei presiuni crescânde cred că merită să înțelegem de ce gazele naturale sunt o soluție în această complexă chestiune, mai ales într-o țară precum România.

În primul rând, să luăm sustenabilitatea: gazul natural oferă o modalitate eficientă și curată de a satisface cererea de energie. 

 

Intre linii

Comparativ cu alte surse convenționale de energie, gazul natural are emisii de carbon semnificativ mai reduse, ajutând astfel la reducerea poluării și a impactului asupra mediului. Prin adoptarea gazelor naturale ca parte a mixului energetic, putem reduce emisiile totale de carbon și putem contribui la eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice.

 

Apoi, să luăm siguranța aprovizionării: pentru România, gazele naturale (mai ales cu perspectiva explorării offshore la Marea Neagră) sunt o sursă abundentă și accesibilă de energie și joacă un rol important în diversificarea mixului energetic: contribuie semnificativ la reducerea dependenței excesive de importuri și reduc riscul de perturbări în aprovizionare. În plus, având o infrastructură flexibilă, gazele naturale produse în România permit o adaptare rapidă la cererea fluctuantă și au rol în stabilitatea sistemului energetic european.

Eficiența economică este un al treilea și puternic argument în favoarea utilizării gazelor naturale în procesul de tranziție energetică: costurile de producție și transport sunt relativ scăzute, iar tehnologiile asociate cu exploatarea și utilizarea sunt în continuă dezvoltare și eficientizare. Aceasta înseamnă că avem în România o sursă de energie accesibilă și eficientă din punct de vedere economic, care consolidează creșterea economică, stimulând investițiile în infrastructură și în sectoarele conexe și generând locuri de muncă și prosperitate economică.

În concluzie, cred că trebuie să dăm o mai mare atenție faptului că, fiind pe punctul de a deveni cel mai important producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, România poate juca un rol semnificativ în rezolvarea „trilemei energetice”, contribuind la sustenabilitate, la siguranța aprovizionării și la eficiență economică în UE.

Subiecte în articol: romania gaze solutie energetica
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri