Jurnalul.ro Ştiri Vremea România, împărțită între caniculă și furtuni

România, împărțită între caniculă și furtuni

de Redacția Jurnalul    |   

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, avertizări cod galben și cod portocaliu de caniculă în aproape toată țara și o altă avertizare cod galben de furtuni în Banat, Crișana, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei.

Potrivit ANM, în Banat, Crișana, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (viteze la rafală de 50...70 km/h), local vijelii, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp. În aceste zone, meteorologii au emis avertizare cod galben. Este vorba de județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Alba, Hunedoara și Caraș-Severin.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în zonele montane din restul teritoriului. Începând cu a doua parte a nopții de miercuri spre joi (21/22 august) vântul se va intensifica temporar în regiunile estice și sud- vestice.

Avertizarea cod galben de furtuni este valabilă până joi, la ora 2.00.

De asemenea, meteorologii au emis cod portocaliu de caniculă, miercuri, în jumătatea de nord a Crișanei, Maramureș, nord-vestul și centrul Transilvaniei, nord-estul Moldovei, sudul și centrul Munteniei.

Valul de căldură va persista pentru a noua zi consecutiv. În general temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade. Sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Bihor, Mureș, Botoșani, Iași, Girugiu, Călărași, Ilfov și București.

Pentru ziua de joi, meteorologii restrâng codul portocaliu la județele Giurgiu, Călărași, Ilfov și București. Aici va fi caniculă și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi de 37...38 de grade.

De asemenea, tot joi, va fi cod galben de caniculă în cea mai mare parte a Munteniei, estul Olteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea continentală. Temperaturile maxime vor fi în general de 35...36 de grade, iar noaptea va fi tropicală cu minime cuprinse între 18 și 21 de grade.

Vineri, valul de căldură se va menține în regiunile sudice și sud-estice, iar la sfârșitul săptămânii se va extinde din nou în aproape toată țara.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri