Comisia Europeană trimite România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru nerespectarea legislației UE cu privire la poluarea industrială și neîndeplinirea obligației de a adopta un program de control al poluării atmosferice.
România nu a asigurat funcționarea a trei instalații industriale cu deținerea unei autorizații valabile în temeiul Directivei privind emisiile industriale (Directiva 2010/75/UE pentru a preveni sau a reduce poluarea.
Instalațiile industriale trebuie să dețină autorizații pentru a putea funcționa. În caz contrat nu poate fi verificată respectarea valorilor-limită de emisie, iar riscurile pentru mediu și sănătatea umană nu pot fi evitate.
Totodată, nu a fost adoptat primul program național de control al poluării atmosferice în temeiul Directivei (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici („Directiva PNE”).
Acesta ar trebui să cuprindă măsuri pentru atingerea unor niveluri de calitate a aerului care nu generează efecte negative semnificative sau riscuri pentru sănătatea umană și pentru mediu. Directiva prevede angajamente de reducere a emisiilor pentru cinci poluanți atmosferici (dioxid de sulf, oxizi de azot, compuși organici volatili nemetanici, amoniac și particule fine în suspensie – PM2,5).
Statele UE trebuie să transmită anual rapoarte privind acești poluanți, iar România trebuia să transmtă la CE primul program până la 1 aprilie 2019.