Jurnalul.ro Ştiri Social România, lovită de secetă! În sute de localități, apa este distribuită cu restricții

România, lovită de secetă! În sute de localități, apa este distribuită cu restricții

de Redacția Jurnalul    |   

Peste 600 de localități sunt alimentate cu apă cu restricții, anunță Apele Române. Mai multe sectoare ale Dunării, aferente a 49 de localități, au intrat în faza de atenționare. Autoritățile fac apel pentru utilizarea rațională a apei.

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare (administrate de A.N. Apele Române alături de S.C. Hidroelectrica S.A.) este astăzi de 76,75%, în scădere față de acum o lună- 15 iulie- când era de 80,46 %. Volumul de apă în principalele lacuri este de cca 3,35 miliarde mc (în scădere față de 3,49 miliarde mc cât era în 15 iulie). Chiar dacă rezervele de apă sunt în scădere, asigurăm necesarul de apă brută pentru beneficiarii din sursa de apă de suprafață în regim centralizat. Estimăm că, pentru sfârșitul lunii august, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație și industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, vom avea un coeficient de umplere de cca. 75%”, anunță Administrația Națională Apele Române.

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) este de 2500 mc/s (la jumătate comparativ cu 15 iulie) și va în creștere ajungând până la valoarea de 2800 mc/s în data de 26 august, situându-se sub media multianuală a lunii august (4300 mc/s). În aceeași perioadă (17- 21 august 2022), ultimul an secetos, Dunărea avea un debit de 1750 mc/s. Minimul istoric al debitului Dunării la intrarea în țară s-a atins în anul 2003 când Dunărea avea un debit de 1500 mc/s, în intervalul 3-5 septembrie 2003.

„Urmărim aplicarea prevederilor Planului de restricții și folosire a apei în perioade deficitare. Astfel, 13 sectoare pe râurile Interioare, respectiv pe Jiu (județul Gorj), Ialomița (județul Ialomița) și Buzău (județul Buzău, inclusiv acumularea Siriu) se află în faza de atenționare-avertizare pentru industrie, irigații și populație, sectoare de pe fluviul Dunărea și brațele acestuia (Măcin. Borcea, Chilia, Tulcea și Sulina), aferente a 49 localități se află în faza de atenționare-avertizare, și anume:
Fluviul Dunărea – între Brăila – Galați, pe sectoarele aferente a două localități (județul Brăila), între Vadu Oii - Brăila, pe sectoarele aferente a 7 localități (județul Brăila), între Chiciu-Vadu Oii (amonte Chiciu), pe sectoarele aferente a cinci localități riverane (județul Călărași), între Chiciu-Cernavodă-Hârșova, pe sectoarele aferente a opt localități riverane (județul Constanța), între Dunăre-Galați, pe sectoarele aferente a trei localități (județul Tulcea) pentru populație, irigații, industrie, piscicultură;
Brațul Borcea - între Chiciu – Vadu Oii, pe sectoarele aferente a nouă localități riverane (județele Călărași și Ialomița) pentru irigații și industrie;
Brațul Măcin – pe sectoarele aferente a 10 localități riverane ( 1 localitate în județul Brăila, 9 localități în județul Tulcea), se află în faza de atenționare-avertizare pentru populație, irigații, industrie, piscicultură;
Brațul Chilia - sectorul Dunăre – braț Chilia, pe sectoarele aferente a patru localități riverane (județul Tulcea) pentru populație, irigații, piscicultură;
Brațele Dunării- Tulcea și Sulina - sectorul Dunăre – brațul Sulina, pe sectoarele aferente a șase localități riverane (județul Tulcea) pentru populație, irigații, industrie, piscicultură”, potrivit comunicatului de presă.

Mai multe sectoare de pe râurri și pârâuri se află în diferite trepte de restricții pentru irigații, piscicultură, industrie și pentru populație.

Cele mai multe localități afectate sunt în județele: Botoșani – 101 localități, Iași – 94 localități, Vrancea – 36 localități, Gorj – 28 localități, Bacău – 16 localități, Neamț – 12 localități, Mehedinți și Argeș- 8 localități, Vaslui – 10 localități, Galați și Giurgiu – 6 localități, Dâmbovița și Brașov – 5 localități, Hunedoara – 4 localități, Suceava și Olt– 3 localități, Teleorman – 2 localități, Dolj și Caraș-Severin - o localitate.

În prezent, 279 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt afectate de seceta prelungită, având fântâni secate (amplasate pe domeniul public al statului și privat), localități din județele Botoșani, Vaslui, Neamț, Bacău, Suceava, Iași, Galați, Olt, Prahova, Vrancea, Mehedinți și Gorj. Cele mai afectate localități sunt în județele: Botoșani -154 localități din care și Municipiul Dorohoi, Vaslui - 60 localități, Neamț – 24 localități, Bacău – 18 localități, Iași – 7 localități, Galați – 5 localități, Olt și Prahova - 3 localități, Suceava – 2 localități, Mehedinți, Vrancea și Gorj – o localitate.

Din cele 120 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 35 de secțiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ.

La această dată, pentru centrala nucleară Cernavodă nu sunt probleme privind alimentarea cu apă. Nivelul la mira de la stația hidrometrică Cernavodă este de - 0,71 metri și până la aplicarea treptei I de restricții există o diferență de nivel de 90 centimetri. Comparativ cu acum o lună, nivelul era de 1,44 metri și mai există o diferență de nivel de 3,06 metri.

„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populație privind utilizarea rațională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populației. Planuri de restricții în această perioadă deficitară sunt întocmite pentru fiecare tronson de râu în cazul utilizatorilor ale căror capacități de exploatare ale resursei de apă sunt diminuate, în funcție de specificul activității acestora și al economiei în ansamblu. Fiecare dintre noi poate adopta soluții individuale de economisire a apei. Este bine să apelăm, acolo unde avem această posibilitate, la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar și în sectorul industrial sau agricol”, se arată în finalul comunicatului.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: apă seceta romania restricţii raționalizare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri