Jurnalul.ro Ştiri Justitie România- Polonia, paralela forțată

România- Polonia, paralela forțată

de Dan Constantin    |   

O propagandă ostilă modificării legilor Justiției și aplicării deciziilor Curții Constituționale acreditează ideea că România se află în situația Poloniei, împotriva căreia s-a deschis la Bruxelles o procedură de sancționare pentru încălcarea gravă a principiilor statului de drept. Tensiunile din cele două sisteme de justiție sunt însă complet diferite, la fel și aprecierile instituțiilor europene.

La Varșovia, Curtea Supremă este practic paralizată după ce Malgorjata Gersdorf, președinta instanței, a refuzat să accepte decizia de pensionare forțată. Legea respectivă, impusă de Partidul Lege și Justiție, vizează o schimbare a structurii Curții  prin numirea unor judecători impuși cu decizia ministrului. Prin scăderea vârstei de pensionare, 26 de judecători dintre cei 72 ar fi eliminați. Situația de blocaj este în atenția instituțiilor europene. O  analiză a  GRECO, organism al Consiliului Europei, difuzată în 26 iunie, arată că modificările legislative din Polonia “autorizează proceduri discreționare care permit președintelui Republicii să mențină și să numească selectiv judecătorii”. De asemenea, GRECO a criticat și noua lege care asigură influența excesivă a politicului în nominalizarea membrilor Consiliului Național al Magistraturii, trimiși direct în acest for de Parlament, în loc să fie aleși de magistrați. Raportul se referă critic, de asemenea, la puterile date Executivului în procedurile disciplinare privind magistrații, dar și la prerogativele președintelui Republicii și ale ministrului Justiției, care pot declanșa aceste proceduri, cu drept de intervenție și supraveghere în derularea lor.

Se compară acestea cu ceva din prevederile legilor Justiției adoptate de Parlamentul României? Faptul că același GRECO a recomandat așteptarea legiferării Codurilor Penale, până în octombrie 2018, în vederea emiterii unui punct de vedere al Comisiei de la Veneția, nu poate naște similitudini reale de apreciere între Polonia și România. Ele se pot însă construi prin manipulare, servind ,,prietenilor” României, care așteaptă motive pentru a aplica sancțiuni financiare prin noul buget al UE pe motivul nerespectării statului de drept. Dan Constantin

 

Subiecte în articol: propagandă ostilă justitie legi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri