Acordarea sprijinului s-a prelungit până la 31 martie 2024, față de decembrie 2023.
Executivul a adoptat joi, 5 octombrie, OUG pentru modificarea art. I alin. (11) din OUG 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi in situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.
Cuantumul, condiţiile şi mecanismul de acordare a sumelor forfetare prevăzute de OUG 15/2022 şi stabilite prin HHG 368/2023 rămân nemodificate.
Finanţarea sumelor forfetare se va face din fonduri europene. Comisia Europeană a lansat, în luna iunie, un apel de proiecte pentru România, Bulgaria, Cehia, Polonia şi Slovacia, cu o finanţare din Facilitatea tematică a Fondului Azil, Migraţie şi Integrare (FAMI) 2021-2027.
Termenul de transmitere a aplicaţiilor către CE a fost prelungit până la 13 octombrie 2023. Bugetul total alocat de executivul comunitar acestui apel este de 50 de milioane de euro. Aplicaţiile trebuie să conţină un buget estimat între 7 - 20 de milioane de euro.
Comisia Europeană condiţionează depunerea apelurilor de existenţa unui cadru legislativ naţional clar definit, referitor la modalitatea de acordare a sumelor forfetare şi pentru 2024.
Până la data respectivă, România trebuie să aibă creat cadrul normativ, la nivel primar, care să permită acordarea de sprijin sub forma sumelor forfetare pentru acoperirea costurilor de cazare, pentru cetăţenii străini şi apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, ceea ce s-a concretizat prin OUG din 5 octombrie 2023, potrivit ziare.com.