Jurnalul.ro Ştiri Politică România, primită cu critici la Strasbourg

România, primită cu critici la Strasbourg

de Gabriela Antoniu    |   

Chiar dacă deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, România nu va fi scutită astăzi de critici în sesiunea plenară a Parlamentului European unde îşi va prezenta priorităţile. Politologul Cristian Pârvulescu spune că vor fi critici subtile şi la obiect, iar una dintre priorităţile deja contestate propuse de România este cea legată de valorile comune europene, care nu a picat bine nici în Guvern.

Premierul Viorica Dăncilă va prezenta în această seară la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, priorităţile României la preşedinţia Consiliului UE. Miercuri, tot în plenul PE, se vor dezbate regulile de îngheţare a plăţilor UE către statele membre care nu respectă statul de drept, votul fiind programat pentru joi.

Deşi dezbaterea despre îngheţarea plăţilor este mai veche, înainte ca PSD să câştige alegerile parlamentare din 2016, ironia face ca aceste reguli să fie adoptate în timpul preşedinţiei române a Consiliului UE.

“Va fi o situaţie paradoxală. Mă aştept la critici foarte subtile în momentul în care se vor prezenta priorităţile preşedinţiei române a Consiliului UE, în limita politicii corecte europene în care se apreciază ceea ce spune interlocutorul, dar se mai adaugă câteva lucruri. Cu siguranţă se va aminti de statul de drept”, a declarat pentru Jurnalul politologul Cristian Pârvulescu.

În opinia sa, aceste critici vor fi mai estompate. “Criticile nu vor fi aceleaşi cu cele exprimate în noiembrie anul trecut. Vor fi mai estompate, punctate şi se vor referi la subiectul discuţiei. În primul rând, programul dezbaterilor din Parlamentul European îi obligă pe parlamentari să se exprime într-un timp scurt şi să se refere la o problemă. Deci va trebui să se raporteze la priorităţile preşedinţiei române. Şi atunci, probabil cea mai dezbătută prioritate va fi cea legată de valorile europene. Şi de aici vor veni criticile mai mult sau mai puţin directe la adresa României”, a spus Pârvulescu.

El a arătat că una dintre priorităţile preşedinţiei române, deja contestată, este cea privind “Europa valorilor împărtăşite”, care nu a picat prea bine nici în Guvern. “Am văzut deja dezbateri legate de subiectul valorilor europene. Celebra prioritate a României privind valorile europene nu a picat bine nici în Guvernul României când a fost prezentată, din câte am aflat de la martori oculari, dar până la urmă a fost acceptată. Întrebarea era de ce. A fost o încercare de a dovedi că România, dincolo de reforma în justiţie şi de alte lucruri, rămâne totuşi o ţară ataşată sistemului de valori europene. A fost un fel de contrapondere la criticile care existau”, a explicat politologul.

Cristian Pârvulescu spune că parlamentarii europeni se aşteaptă ca în practică „valorile împărtăşite” să vizeze inclusiv statul de drept şi drepturile omului. “Am văzut deja comentarii în dezbaterile din Parlamentul European legate de acest subiect, în sensul în care europarlamentarii critici la adresa României aşteaptă ca operaţionalizarea conceptului să fie una care să vizeze inclusiv statul de drept şi drepturile omului”, a spus Cristian Pârvulescu.

El a arătat însă că discuţiile despre îngheţarea plăţilor sunt un subiect mai vechi, dinainte de 2016 şi de victoria PSD la alegeri, şi că este de aşteptat ca votul europarlamentarilor să fie în favoarea acestor condiţionalităţi. “De aici şi de la aplicarea efectivă a acestui principiu este un drum atât de lung pe care nu cred că îl vom putea străbate în viitorul apropiat”, a avertizat politologul.

Cristian Pârvulescu a mai spus că, deşi România a fost tentatată de iliberalism şi s-a înscris la un moment în corul statelor critice la decizia privind cotele de imigranţi, ţara noastră poate juca un rol important în dosarul migraţiei, fiind vorba despre o altă valoare europeană, solidaritatea.

“Statele UE trebuie să elaboreze o politică comună. Şi aici avem o dificultate. România poate juca un rol din punctul ăsta de vedere. Când vorbim despre valori, vorbim despre solidaritate. Reproşul pe care l-am văzut în PE săptămâna trecută se referea exact la refugiaţi şi la migranţi. Dna premier Dăncilă a vorbit despre acest dosar dificil”, a amintit Pârvulescu.

Lipsa de încredere

Cristian Pârvulescu consideră că, pentru a avea succes, o ţară are nevoie de politicieni care să fie priviţi ca fiind de încredere. “Şi aici e marea problemă a României. Existând suspiciunea că România joacă pentru alte alianţe geopolitice decât UE, atunci nu va reuşi nici când are soluţii inteligente să le impună pentru că va fi o reticenţă generală. Dacă Guvernul face doar câteva mişcări în ceea ce priveşte statul de drept, dacă are curajul, atunci lucrurile se vor schimba radical. Dacă nu, neîncrederea va rămâne”, a conchis el.

“Am văzut deja dezbateri legate de subiectul valorilor europene. Celebra prioritate a României privind valorile europene nu a picat bine nici în Guvernul României când a fost prezentată, din câte am aflat de la martori oculari, dar pânâ la urmă a fost acceptată”

Cristian Pârvulescu, politolog

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri