Jurnalul.ro Ştiri Social România și-a propus să reducă risipa de vaccin anti-COVID

România și-a propus să reducă risipa de vaccin anti-COVID

de Monica Cosac    |   

După aproape un an și două luni de la demararea campaniei de vaccinare anti-COVID, când deja interesul populației pentru imunizarea împotriva noului coronavirus este aproape nul, iar depozitele sunt pline cu doze care au depășit termenul de valabilitate, Guvernul României și-a propus să utilizeze mai chibzuit cantitățile de vaccin împotriva COVID-19 pe care le are. 

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, adoptată în 2020, conține, pe lângă detalii despre modalitățile de administrare a vaccinurilor, și un subcapitolul cu privire la Managementul stocurilor şi al pierderilor. Însă, deoarece în procesul de vaccinare anti-COVID – în special în procesul de distribuție și depozitare – sunt implicate mai multe autorități și instituții (Ministerul Sănătății, MAI, MApN, Institutul „Cantacuzino”, Unifarm, DSP), s-a considerat că metodologia prin care sunt monitorizare şi calculate pierderile de vaccin, precum și raportarea acestora, trebuie adoptată prin Hotărâre de Guvern. Un astfel de proiect de HG pentru aprobarea Metodologiei de raportare, monitorizare şi calcul al pierderilor de vaccin împotriva COVID-19 a fost publicat abia zilele trecute, pe site-ul Ministerului Sănătății, și va sta în dezbatere publică până pe 5 martie.

„Reducerea pierderilor de vaccin împotriva COVID-19 și utilizarea judicioasă a cantităților de vaccin împotriva COVID-19 și optimizarea utilizării spațiilor de depozitare pe lanțurile de frig folosite”, este scopul acestui HG, după cum se arată în Nota de fundamentare. 

25% – limita maximă de pierderi pentru întregul lanţ 

Pierderile de vaccinuri sunt acceptate în toate programele de vaccinare, se arată în document, iar în cazul flacoanelor multidoză „pierderile nu pot fi eliminate, dar pot fi reduse prin adoptarea politicii de utilizare a multidozelor, folosirea monitorului de lanț de frig și îmbunătățirea strategiilor de vaccinare”. Pierderile luate în calcul de autorități sunt de mai multe feluri, și anume: prin expirare, spargere, furt, întrerupere lanț de frig, doze diluate și neutilizate, defect de producție, neutilizarea vaccinului în termenul de valabilitate ulterior decongelării acestuia sau alte incidente neprevăzute (echipament frigorific defect/scos din priză, întrerupere electricitate etc.). 

Trebuie precizat că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt aduse în flacoane multidoză, astfel: Johnson&Johnson – flacon a câte 5 doze; Pfizer-BionTech – flacon a câte 6 doze; Pfizer-BionTech pediatric – flacon a câte 10 doze; Moderna – flacon a câte 10 doze; AstraZeneca – flacon a câte 10 doze. 

Iar conform proiectului de HG, pentru vaccinurile împotriva COVID-19 „sunt admise pierderi anuale cantitative şi valorice în limită maximă de 25% calculate pentru întregul lanţ de depozitare, distribuţie şi consum al vaccinurilor.

Eliminarea erorilor de manipulare și asigurarea și respectarea cu strictețe a lanțului de frig în funcție de tipul de vaccin, precum și utilizarea cu prioritate a dozelor care se apropie de expirarea termenului de valabilitate sunt prevăzute, de asemenea, în document. 

Un milion de doze expirate, doar la vaccinul AstraZeneca

Aproape un milion de doze expirate de vaccin AstraZeneca vor trebui distruse, a anunțat, săptămâna trecută, președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță. În total au fost recepționate 4.478.000 de doze de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca, iar până la data de 15 februarie 2022 au fost administrate doar 852.361 de doze. O parte din aceste seruri a intrat în mecanismul de revânzare sau de donație, însă peste 917.000 de doze au ieșit deja din perioada de valabilitate. 

„În momentul de față avem 917.800 de doze de vaccin AstraZeneca (expirate - n.r.). Ele sunt, în momentul de față, cea mai mare parte a lor, la nivelul centrelor regionale de depozitare. O altă parte se regăsesc în direcțiile de sănătate publică. Se finalizează în perioada următoare, din discuțiile pe care le-am avut cu colegii de la Ministerul Sănătății, procedura de distrugere a acestor doze, pentru că ele trebuie scoase din stoc și date pentru distrugere”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță, precizând că procedura de distrugere a acestor doze va fi făcută în baza unei hotărâri de guvern.

Dacă începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, care a demarat la 27 decembrie 2020, a fost marcat de liste de așteptare pentru programare și cozi la centrele de vaccinare, acum, după mai bine de un an, sunt zile în care numărul doritorilor este de până în 5.000, la nivel național. Astfel că, pe lângă vaccinurile care expiră în depozite, în majoritatea centrelor și cabinetelor de vaccinare împotriva COVID, o bună parte din flacoanele multidoză rămân nefolosite la finalul zilei și ajung la coș.

Subiecte în articol: vaccin anti-Covid Covid-19
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri