Sute de gospodării inundate, şcoli evacuate de urgenţă, trafic feroviar întrerupt pe anumite tronsoane, drumuri naţionale şi judeţene acoperite de ape, acoperişuri smulse de vânt, carosabil surpat şi copaci căzuţi peste maşini. Acestea sunt, în linii mari, problemele create de ploile abundente căzute, în ultimele două zile, în mai multe zone din ţară.
Cele mai afectate de ploile abundente au fost localităţile din judeţul Galaţi, unde hidrologii au emis, ieri, o avertizare Cod roșu de inundații, valabilă în bazinele hidrografice Suhu și Geru. Mai multe gospodării şi drumuri au fost acoperite de şuvoaiele de apă. În unele locuri, apa a atins chiar şi un metru şi jumătate, iar autorităţile au cerut de urgenţă intervenţia armatei în zonă.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a precizat că în județul Galați a fost activat şi codul roșu de urgență, 510 persoane fiind evacuate preventiv din trei localități afectate de inundații. “Am decurs la activarea grupei operative pe plan național a IGSU care funcționează în cadrul Centrului Național de Coordonare la minister, împreună cu colegii de la Departamentul pentru Situații de Urgență, iar la nivelul județelor care sunt afectate, și mai ales la nivelul județului Galați, sunt activate grupele operative. La Galați a fost crescut nivelul de alertă al ISU Galați la cod roșu”, a declarat, ieri, Raed Arafat, precizând că au fost “chemați aproape toți cei care lucrează în cadrul inspectoratului pe linie operativă să asigure intervenția” şi, de asemenea, au fost activate comitetele locale.
Trafic feroviar blocat
Pe drumul naţional 25, în zona localităţii Piscu circulaţia a fost oprită din cauza apei care are o jumătate de metru, iar pe DN 24D, care leagă Galaţiul de Bârlad, s-a circulat cu dificultate. După mai bine de 12 ore de precipitaţii, şi gara din Galați a fost blocată. Din cauza apei, care a acoperit în unele zone liniile și macazurile, trenurile nu au mai putut intra şi ieşi din gara din oraş, călătorii fiind blocaţi mai multe ore. Traficul feroviar a fost reluat, însă doar parţial, deoarace încă sunt probleme pe anumite tronsoane.
De asemenea, circulaţia rutieră pe DN 10 Buzău - Braşov a fost oprită pe ambele sensuri, în zona localităţii Siriu, din cauza căderilor de stânci de pe versanţi, provocate de precipitaţii.
Şi în Capitală, ploile au făcut prăpăd. Ca şi în alte oraşe din ţară, în Bucureşti, șoferii au fost nevoiți să își abandoneze mașinile în mijlocul lacurilor formate sub anumite poduri, au căzut copaci peste mașini, câteva acoperișuri au fost smulse de vânt, iar carosabilul s-a surpat pe bd. Corneliu Coposu.
Potrivit IGSU, la nivel național, peste 4.000 de pompieri au fost mobilizați, fiind pregătiți să intervină cu peste 800 de mijloace tehnice în sprijinul autorităților administrației publice locale și populației.
Nouă bazine hidrografice din Moldova, Transilvania, Muntenia și Dobrogea se află sub atenţionare Cod portocaliu de inundații până după-amiază, iar alte 15 bazine se află sub Cod galben, până diseară, potrivit Institutului Național de Hidrologie (INHGA).
Pompierii militari au acționat pentru înlăturarea pagubelor făcute de ploile abundente înregistrate în opt județe: Buzău, Bacău, Constanța, Galați, Ilfov, Prahova, Tulcea, Vrancea și în București.