Asociația Colectiv GTG 3010, care a organizat ieri prima sa conferință de presă, reunește părinți și frați ai victimelor din Clubul Colectiv, dar și supraviețuitori. I-a adus împreună nevoia de a găsi soluții pentru o schimbare în societatea românească, astfel încât tragedia să nu se repete. Membrii asociației aduc acuzații grave sistemului sanitar din România, dar mai ales lui Raed Arafat, și urmează să-i dea în judecată pe toți cei pe care-i consideră vinovați de moartea celor 64 de victime.
Cele mai grave acuzații pe care le aduc membrii asociației Colectiv GTG 3010 sunt la adresa lui Raed Arafat, a întregului SMURD, a fostului ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și a managerilor de spitale. Părinții și frații celor care au murit după tragicul eveniment susțin că au fost mințiți și induși în eroare de către autorități, iar spitalele au refuzat ajutoarele în pansamente speciale, saltele pentru mari arși și medica-mente, pe care mai mulți voluntari au vrut să le ofere. Asociația are șapte membri fondatori, iar președinte este Eugen Iancu, tatăl lui Mihai Alexandru Iancu, mort în urma incendiului din Clubul Colectiv. „Am încercat să ne strângem pentru a ne consolida ideile, pentru că vrem să facem anumite lucruri pentru ajutorarea victimelor din Colectiv. Lumea nu știe că acești copii vor avea nevoie de tratamente pentru perioade foarte lungi, ceea ce înseamnă proteze, operații estetice. Viața tuturor s-a schimbat. Nu este vorba doare despre cei care au fost în club, ci și de familiile lor. Am observat că nu poți face nimic în țara asta decât dacă te constitui într-un grup care să se facă auzit”, a declarat Eugen Iancu.
Acuzații și probe care vor ajunge în instanță
Membrii asociației acuză sistemul sanitar de complicitate la moartea celor care au rămas în spitalele din România. Aceștia mai spun că pot dovedi cu probe faptul că victimele nu au fost tratate corespunzător în spitalele din România, iar cei mai mulți au fost înveliți cu pături de campanie și lăsați câteva zile fără să li se facă tratamentele de care aveau nevoie. Mai mult, sora unuia dintre cei care au murit la spital spune că rudele victimelor au avut încredere în ceea ce le spuneau medicii și autoritățile, însă au constatat ulterior că răniților nu li se făcuseră nici măcar analizele obligatorii, bronho-scopii și alte investigații. „Ca în cazul celor mai mulți, una dintre cauzele morții fiului meu a fost infecția cu bacterii ucigașe”, spune și Laurențiu Istrate, tatăl unui tânăr de 23 de ani care a murit după 13 zile de suferință într-un spital bucureștean. Părintele îndurerat acuză autoritățile că nu au avut nici măcar un minimum de coordonare, el fiind trimis la Bruxelles, unde ar fi trebuit să ajungă fiul lor, însă transportul a fost anulat, fără vreo explicație. Membrii asociației Colectiv GTG 3010 spun că nu-i inte-resează politica, ci doresc să se schimbe ceva în sistemul administrativ, pentru că acolo s-a greșit enorm. Toți au fost jigniți de declarația lui Raed Arafat: „Da, s-a întâmplat! S-a greșit! Care e problema?”.
Concluzia multora dintre rudele victimelor este aceea că sistemul sanitar din țara noastră a sacrificat viețile victimelor din Colectiv pentru a nu-și strica imaginea la nivel mondial, deși medicii și directorii de spitale știau că răniții nu pot fi tratați eficient în spitalele românești, singura speranță fiind pentru ei tratamentul în străinătate.