Jurnalul.ro Ştiri Observator Rugăciunea către Sfântul Nicolae care face minuni

Rugăciunea către Sfântul Nicolae care face minuni

de Vali Deaconescu    |   

În fiecare an, pe data de 6 decembrie, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, făcător de minuni. A trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian.  De asemenea, copiii îl așteaptă nerăbdători pe Moș Nicolae sau Moș Neculai. Personajul legendar le aduce daruri copiilor chiar în ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae.

Sfântul Nicolae, care mai este numit şi “Făcătorul de minuni”, este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii. Aşa cum arată Istoria vieţii sale, Sfântul Nicolae a făcut multe minuni, atât cât a vieţuit pe pământ, cât şi după ce a trecut la cele veşnice. 

Iată o rugăciune puternică pe care trebuie să o rostești de Sf Nicolae pentru a fi ferit de necazuri, păzit de boli și ajutat în fiecare moment al vieții.

Rugăciune către Sfântul Nicolae

Bunule păstor şi de Dumnezeu înţelepţite învăţător, Ierarhe al lui Hristos, Nicolae! Auzi-ne pe noi, păcătoşii (numele), care ne rugăm ţie şi chemăm în ajutor mijlocirea ta grabnică: vezi-ne pe noi, neputincioşii, care din toate părţile suntem vânaţi, de tot binele suntem lipsiţi şi cu mintea suntem întunecaţi din pricina puţinătăţii de suflet: grăbeşte, bineplăcutule al lui Dumnezeu, şi nu ne lăsa pe noi să rămânem în robia păcatului, ca să nu se bucure vrăjmaşii noştri şi să nu murim în lucrurile noastre cele viclene. Roagă-L pentru noi, nevrednicii, pe Făcătorul şi Stăpânul nostru, înaintea Căruia stai dimpreună cu cetele netrupeşti; milostiv fă-L către noi pe Dumnezeul nostru şi în viaţa de acum, şi în veacul ce va să fie, ca să nu ne răsplătească nouă după faptele noastre şi după necurăţia inimilor noastre, ci să ne dea nouă după bunătatea Sa.

Că spre solirea Ta nădăjduind, cu ajutorul tău ne lăudăm, ocrotirea ta în ajutor o chemăm şi, căzând la sfântă icoana ta, cerem ajutor: izbăveşte-ne pe noi, bineplăcute al lui Hristos, de relele care se abat asupra noastră şi potoleşte valurile patimilor şi nevoilor ce se ridică asupră-ne, ca pentru sfintele tale rugăciuni să nu ne cuprindă pe noi necazul şi să nu ne cufundăm în adâncul păcatelor şi în mocirla patimilor noastre. Roagă-L, Ierarhe Nicolae, pe Hristos Dumnezeul nostru, ca să ne dea viaţă paşnică şi iertarea păcatelor, sufletelor noastre mântuire şi mare milă, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor, al săracilor şi al femeilor nemăritate

Sfântul Nicolae apare ca o figură proeminentă, fiind ocrotitorul marinarilor, pescarilor, farmaciştilor, parfumierilor, dogarilor, copiilor, fetelor care urmează să se căsătorească, şcolarilor, avocaţilor şi al celor care suferă nedreptăţit la judecată. Tot el îi protejează pe cei care fac comerţ pe mare, motiv pentru care chipul său a fost aşezat, de exemplu, pe stema Camerei de Comerţ din Bari, Italia.

A fost un om de o înaltă cultură teologică, o autoritate în domeniu şi cu un profil moral model. Din acest motiv, adesea este pus alături de apostoli. Personalitatea sa cumulează trei elemente principale: ascetismul sirian, nobleţea romană şi inteligenţa greacă. Pentru marea sa bunătate a fost ales arhiereu, iar pentru dreaptă credinţă a fost prins şi întemniţat împreună cu alţi creştini, primind de la Dumnezeu darul facerii de minuni.

A trăit la sfârşitul secolului al III-lea - începutul secolului al IV-lea. S-a născut într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi. Încă din copilărie a dovedit credinţă excepţională, iar în timpul tinereţii s-a remarcat prin purtare aleasă, post, discernământ şi viaţă duhovnicească intensă. A studiat la cele mai bune şcoli, unde s-a remarcat prin inteligenţă, iar în bisericile în care intra, uimea pe toţi prin blândeţe şi nobleţe sufletească. Întrucât unchiul său era episcop la Patara, Nicolae a stat o vreme la mănăstirea de acolo, unde a devenit preot.

Sfântul Nicolae a făcut minuni chiar din timpul vieţii sale. În timpul călătoriei spre Ţara Sfântă, o furtună puternică i-a speriat pe cei din corabie, dar Nicolae i-a îndemnat pe toţi să se roage lui Dumnezeu, iar furtuna s-a oprit. Tot atunci, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase. De asemenea, în Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi.

El a salvat cetatea Mira din Lichia de foamete, arătându-se în vis unui negustor italian pe care l-a îndemnat să vină să-şi vândă grâul acolo.

Sfântul Nicolae este iubit de copii, fiind cunoscut ca aducător de daruri, dar şi de către cei nevoiaşi, pe care îi sprijină asemenea unui “râu cu apă multă ce curge cu îndestulare”. O veche istorioară ne spune că un bărbat sărac, ce-şi pierduse bogăţiile avute cândva, avea trei fete foarte frumoase. Lipsit de toate cele de trebuinţă, rămăsese fără hrană şi îmbrăcăminte şi cugeta să-şi dea fetele spre desfrânare. “Auzind Sfântul Nicolae de lipsa cea mare a bărbatului aceluia şi prin dumnezeiască descoperire înştiinţându-se de cugetarea lui cea rea, i-a părut foarte rău pentru dânsul şi a cugetat ca astfel, cu mâna sa cea făcătoare de bine, să-l răpească împreună cu fetele sale ca din foc de la sărăcie şi de la păcat.  (...) Aşadar, luând o legătură mare de galbeni, a mers în miezul nopţii la casa acelui bărbat şi, aruncând-o înăuntru pe fereastra acelei case, degrabă s-a întors la casa sa.” (“Vieţile Sfinţilor”).

Sinaxarul ne spune cum Sfântul Ierarh a izbăvit de la moarte trei bărbaţi năpăstuiţi pe nedrept. Pe când aceştia se aflau la închisoare au aflat când aveau să fie omorâţi şi l-au chemat pe Sfânt în ajutor, pomenind binefacerile pe care le făcuse altora, izbăvind de moarte alţi trei bărbaţi din Lichia. Sfântul Nicolae, cel grabnic ajutător şi apărător, s-a arătat în vis împăratului şi eparhului. Pe eparh l-a mustrat pentru că a defăimat în faţa împăratului pe cei trei bărbaţi în timp ce împăratului i-a arătat şi i-a dovedit că bărbaţii aceia sunt nevinovaţi şi că din duşmănie au fost pârâţi că au uneltit împotriva lui, scăpându-i de la moarte pe cei nevinovaţi.

Datorită minunilor pe care le-a făcut, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept. Sfântul Nicolae este serbat atât de Biserica Ortodoxă, cât şi de cea Romano-catolică, pe 6 decembrie.

Moaştele Sfântului Nicolae sunt păstrate la Catedrala din Bari, în Italia, într-o criptă din care izvorăşte un lichid incolor, numit "Mana/ Santa Mana". Potrivit tradiţiei, episcopul acestei eparhii amestecă acest lichid cu apă, îl binecuvântează şi îl împarte credincioşilor.

La biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, la kilometrul zero, se află o parte din moaştele Sfântului Nicolae. Totodată, multe lăcaşuri de cult poartă numele Sfântului Nicolae.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri