Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia avertizează Suedia și Finlanda cu privire la aderarea la NATO: Noii membri ai blocului ostil vor deveni o ţintă legitimă pentru represalii

Rusia avertizează Suedia și Finlanda cu privire la aderarea la NATO: Noii membri ai blocului ostil vor deveni o ţintă legitimă pentru represalii

de Anastasia Paul    |   

Rusia avertizează din nou că intrarea în NATO a Finlandei și Suediei va face din ele "ţinte legitime", potrivit ambasadorului acestei țări la Stockholm, Viktor Tatarințev.

"După aderarea Finlandei şi Suediei, lungimea totală a frontierelor dintre Rusia şi NATO aproape se va dubla. Dacă i se mai pare cuiva că acest lucru va ameliora într-un fel sau altul securitatea Europei, fiţi siguri că noii membri ai blocului ostil vor deveni o ţintă legitimă pentru măsurile de represalii ruse, inclusiv cele de natură militară", a transmis acesta pe Facebook.

Totodată, diplomatul rus, născut la Herson, spune că Suedia "păşeşte în abis" dorind să adere la NATO și acuză decizia sa pripită, deoarece nu a organizat un referendum în acest sens, lăsând NATO "să decidă să intre pe deplin în conflict".
"În acest caz, suedezii vor fi, fără îndoială, atraşi şi trimişi la moarte pentru interesele altora", a scris acesta. 

Cele două state și-au depus cererile de aderare la Alianța Nord-Atlantică în mai 2022, după invazia rusă în Ucraina, decizând să renunțe astfel la neutralitate. Finlanda are o frontieră terestră cu Federația Rusă de circa 1.500 km.

Până acum, statele nordice s-au lovit de opoziția Turciei, care le-a acuzat că adăpostesc pe teritoriul lor membri ai mișcărilor kurde. Recent, Ankara a anunțat că va accepta doar aderarea Finlandei. Suedia se confruntă în continuare cu refuzul de acceptare din partea Turciei.

Iată postarea Ambasadei Federației Ruse la Stockholm:

"Un pas suedez în abis
Suedia a renunțat oficial la credința și adevărul celor 200 de ani de politică de neaderare la alianțe militare. Pe 23 martie, Riksdag (Parlamentul Suediei n.red.), fără a aștepta ratificarea finală a aplicării sale de către toate cele 30 de țări membre NATO, a votat pentru a se alătura alianței. Din 349 de deputați, doar 37 au fost împotrivă, iar 43 au ales să nu se prezinte (se pare că nu întâmplător).
În același timp, mass-media centrală suedeză, politicieni de frunte și așa-zișii experți, modelând în mod activ opinia publică, îi convinge cu fermitate pe suedezii obișnuiți de același lucru: acest pas este o binecuvântare către un viitor mai luminos. Încercați doar să vă îndoiți de raționalitatea unei decizii pripite!
Și toți cei care riscă să vorbească public cu un punct de vedere opus, experimentează modul în care principala mândrie a Suediei, democrația și libertatea de exprimare funcționează selectiv. Nu sunteți de acord? Deci, ei sunt vinovați de răspândirea „propagandei ruse”, iar sprijinirea Rusiei, după cum știm, a devenit al optulea păcat de moarte aici (deși învățăturile creștine din țările occidentale sunt interpretate destul de liber).
După ce au ales în favoarea NATO, politicienii suedezi au refuzat poporului lor oportunitatea de a-și exprima voința. Se pare că s-au temut că rezultatele referendumului nu ar putea răspunde așteptărilor „partenerilor” de peste mări. În pofida narațiunii impuse în mass-media, numărul celor care se îndoiesc este în creștere: Ambasada primește din ce în ce mai multe scrisori de la suedezi de rând care condamnă aspirațiile transatlantice ale Stockholmului și solidaritatea cu Rusia. De ce nu le publicăm, am explicat deja.
Rusofobia a fost încorporată în mintea cetățenilor suedezi de zeci de ani, dacă nu de secole, iar la nivel subconștient, a fost o chestiune de memorie istorică și resentimente pentru ambițiile imperiale încrucișate. În timp ce obișnuiților li s-a insuflat cu atenție teama irațională față de ruși, Suedia a fost lipsită pas cu pas de suveranitatea sa în politica externă, pregătindu-se pentru a deveni cu supunere o altă colonie a SUA.
Este bine cunoscut faptul că implicarea țării în Alianța Nord-Atlantică a început cu mult înainte de operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina. Când a existat o ocazie oficială, frica pentru țara noastră a fost trezită și înăsprită, iar concluzia logică a fost ordinul de la Washington: renunțați la independență, avem nevoie ca toată Europa de Nord să devină „un nou front NATO împotriva Rusiei". Aceasta este expresia folosită, de exemplu, de un profesor al Academiei Militare, locotenent-colonelul X. Edstrom.
„Vestul puternic condus de SUA”, care va vorbi într-un singur impuls anti-rus, este subliniat direct în think tank-urile atât de îndrăgite de jurnaliştii suedezi (de exemplu, această expresie este folosită de Consiliul European pentru Relaţii Externe) .
„Acum facem un pas către o Suedie mai sigură” – titlul articolului publicat pe pagina de dezbateri în „Svenska Dagbladet” din 22 martie, autorizat de ministrul Apărării, P. Junsson și de vorbitorii Creștin-Democraților și ai Partidului Liberal M. Oscarsona și A. Starbrink.

Am sugera un alt nume: „Acum Suedia face un pas în abis”. Să încercăm să explicăm de ce acest titlu ni se pare mult mai apropiat de adevăr și de ce argumentele din materialul menționat sunt construite pe minciuni.
Vom începe corect. „Democrația, statul de drept, respectul pentru drepturile omului – nimic din această Rusie nu vrea să se dezvolte în vecinătatea ei”. Evident, „next door” este despre Ucraina. Tot ce este enumerat acolo, însă, nu numai că nu se dezvoltă, ci mai degrabă se degradează. Democraţie? Fapt incontestabil: regimul marionetă a ajuns la putere ca urmare a unei lovituri ilegale de stat organizate de Occident. Statul de drept și respectarea drepturilor omului? Cu greu poate fi numită caracteristicile unei țări ale cărei autorități distrug în mod sistematic populația din Donbass de mai bine de opt ani, interzic predarea limbii ruse, permit marșurile naziste în capitală și redenumesc străzile în onoarea criminalilor Bandera. Rusia chiar nu vrea să vadă o astfel de „dezvoltare” în țara vecină.
„Rusia este și va fi o amenințare pentru Suedia și pentru restul Europei”. O țară care comite atacuri teroriste și sabotează infrastructura energetică din Europa este o amenințare reală. Nu vom spune nume, toată lumea știe despre cine vorbim. Și Stockholm, împreună cu Copenhaga și Berlin, pare să curețe dovezile care ar putea indica autorul sabotajului.

„În planul militar și geografic, apartenența suedeză și finlandeză la NATO va consolida capacitatea de apărare în Europa de Nord”. Singurul lucru care va consolida apartenența suedeză și finlandeză la blocul militar este dependența Suediei și a Finlandei de ordinele de la Washington.
„Suedia va fi pregătită să promoveze securitatea NATO și în alte regiuni geografice”. Aparent, puținii bani ai contribuabililor sunt cheltuiți pentru promovarea intereselor alianței din Ucraina (apropo, s-a întrebat cineva vreodată pe ce și pe cine se cheltuiesc bani colosali pe strada Bankova? ). Suedia va fi acum obligată, atât financiar, cât și prin trimiterea propriei sale armate, să asigure serviciul intereselor străine pe tot globul.
Sponsorizarea regimului de la Kiev și sprijinul sancțiunilor anti-ruse au zburat deja în banul suedez: inflație fără precedent, creșterea prețurilor, devalorizarea monedei naționale. Deteriorarea rapidă a situației economice este servită exclusiv de „mânia Kremlinului”. Doar încă o minciună.
Îmi amintesc, de altfel, cum unele mass-media i-au sfătuit pe toți nemulțumiții să trimită facturile de energie electrică la Moscova.

Deci, dragi cetățeni suedezi, nu sunteți prețurile lui „Putin”, ci „UE-NATO”. Așa că scrieți adresele:
HQ NATO, Blvd Leopold III, B–1110 Bruxelles;
Comisia Europeană, 1040 Rue de La Loi, Bruxelles.
Iar politicienii, între timp, continuă să spună același lucru: „vești bune pentru securitatea Suediei și a Europei”. Numai cititorii care și-au pierdut capacitatea de a gândi o pot accepta ca credință. Pentru cei care urmăresc situația securității din Europa în ultimii 30 de ani, este evident NATO. DSeclarându-se ca „alianță defensivă”, se extindea constant spre Est și se apropia de granițele Rusiei.
Mă întreb dacă nu-i deranjează pe „paiștii” suedezi că se alătură unei organizații care a efectuat peste 200 de intervenții militare de la al Doilea Război Mondial?

Amintiți-vă, nu cu mult timp în urmă, Rusia s-a oferit să stea la masa negocierilor și să discute despre garanțiile de securitate. NATO și UE nu au vrut acest lucru. Pentru cei care nu știu: Stockholm nici nu s-a obosit să răspundă la oferta părții ruse, stând laș pe spatele lui Yesov Bruxelles. La fel ca acum puțin peste un an, ca și acum - această problemă nici măcar nu este pe ordinea de zi. Alianța este cea care dorește o escaladare în continuare.

În urma aderării Finlandei și Suediei, lungimea totală a granițelor ruso-NATO se va dubla aproape. Dacă cineva mai crede că acest lucru va îmbunătăți în vreun fel securitatea Europei, fiți siguri că noii membri ai blocului inamic vor deveni o țintă legitimă pentru contramăsurile Rusiei, inclusiv de natură militară.
NATO Marea Britanie se pregătește deja să trimită muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina. Suedia, neținând seama de propria capacitate de apărare, își construiește rapid provizii de echipamente grele ofensive, inclusiv scoaterea acestuia din serviciul de luptă. Rândurile Forțelor Armate Ucrainene sunt voluntari suedezi, dintre care unii, prin ciudată coincidență, sunt militari activi ai Forțelor Armate Naționale.
Nu trebuie exclusă posibilitatea ca dorința NATO de a lupta împotriva Rusiei „până la ultimul ucrainean” să ducă la faptul că pur și simplu nu vor exista ucraineni capabili să lupte, iar comanda blocului va decide să intre pe deplin în conflict. În acest caz vor fi implicați, fără îndoială, suedezi, care vor fi trimiși să moară pentru interesele altora.
A fost perioada de 200 de ani de neaderare la alianțe militare o piatră de hotar întunecată în istoria Suediei? De nicăieri. Este clar că politicienii suedezi „fermecați” de Washington își aruncă în mod deliberat oamenii în abisul NATO. Dar cei din Suedia care sunt de acord tacit cu o astfel de alegere devastatoare nu ar trebui să-și învinovățească cu voce tare guvernul atunci când devine clar ce s-a întâmplat exact cu o țară cândva prosperă, al cărei model socio-economic și linie independentă de politică externă au reprezentat reperul pentru multe țări", arată Ambasada Federației Ruse la Scokholm, pe Facebook.
 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri