Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia, încolțită de Occident pe tema atacului cibernetic asupra Georgiei

Rusia, încolțită de Occident pe tema atacului cibernetic asupra Georgiei

Uniunea Europeană a condamnat, vineri, atacul cibernetic asupra Georgiei, din octombrie 2019, declarându-se „îngrijorată de înmulţirea acţiunilor destabilizatoare în spaţiul cibernetic”, informează AFP. Atacul a vizat infrastructura socială și economică a țării.

Poziția blocului comunitar a fost exprimată de către şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell (foto), care nu i-a numit însă pe autorii acestui atac şi nu a menționat nicio sancțiune din partea europenilor. În schimb, Georgia şi doi dintre aliaţii săi occidentali, SUA şi Marea Britanie, au acuzat joi serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU) că a declanşat acest atac cibernetic.

Potrivit occidentalilor, atacul acesta ar fi cea mai recentă presupusă tentativă a Rusiei de a destabiliza Georgia, după un război de scurtă durată între cele două ţări, în 2008, în regiunea separatistă Osetia de Sud. Ulterior, Moscova a recunoscut autoproclamata independenţă a acesteia şi a celeilalte regiuni separatiste georgiene, Abhazia.

De cealalta parte, Ministerul rus de Externe a negat vineri acuzaţiile că Rusia ar fi lansat atacul cibernetic asupra Georgiei.

Subiecte în articol: Rusia georgia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri