Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Schimburile comerciale ale Rusiei la nivel record. Excedent urias de cont curent în 2022

Schimburile comerciale ale Rusiei la nivel record. Excedent urias de cont curent în 2022

de Redacția Jurnalul    |   

Rusia a încheiat anul 2022 cu un excedent de cont curent de circa 227,4 de miliarde de dolari, arat[ datele Băncii Centrale.

În pofida scăderii semnificative a livrărilor de petrol și gaze către UE, schimburile comerciale au continuat iar Federația Rusă a reușit să exporte mai mult decât a importat, scrie Reuters. 

Balanța comercială, diferența dintre exporturi și importuri, a ajuns la 282,3 miliarde de dolari  în 2022, în creștere față de 170,1 miliarde de dolari în 2021.

Importurile au scăzut puternic în 2022, ca urmare a sancțiunilor occidentale care au determinat retragerea de pe piața rusă a marilor companii, iar UE și-a redus importurile de energie. Astfel că Moscova și-a îndreptat livrările spre Asia, îndeosebi în China și India. 
Administraţia vamală din China a transmis că schimburile comerciale cu Rusia au ajuns la un nivel record, de 190 de miliarde de dolari. 

Banca Centrală a Rusiei explică excedentul de cont curent prin prețurile mai mari la materii prime. Totodată, și importurile și-au revenit în a doua parte a anului trecut. Astfel că excedentul de cont a crescut cu 86% în 2022, raportat la perioada precedentă, ajungând la 227,4 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, veniturile din exporturi vor fi puse la încercare și în 2023, după intrarea în vigoare a embargoului petrolier pentru livrările pe mare impus de G7 și UE, din 5 februarie. Acesta s-ar putea extinde și la produsele rafinate rusești, ceea ce îi determină pe analiști să estimeze că va provoca scăderea producției de petrol cu circa un milion de barili/zi în primul trimestru din 2023. Și un oficial rus spune că prognozele pentru produsele petroliere arată o reducere a producției, de circa 230 de milioane de tone în acest an. 

Subiecte în articol: Rusia excedent cont curent
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri