Salariaţii rafinăriei Rafo Oneşti nu au mai primit salariile de la începutul acestui an, iar oamenii au ajuns la capătul răbdării. Acum ei vor să ceară intrarea în faliment a unităţii şi să sesizeze Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în legătură cu modul netransparent în care s-a schimbat acţionariatul.
În urmă cu cinci luni, acţiunile rafinăriei oneştene au fost preluate de compania austriacă Andres Capital GmbH, controlată de un grup de oameni de afaceri din Moldova. Deşi imediat după preluare noul proprietar promitea repornirea parţială a instalaţiilor, nu s-a întâmplat nimic. Mai mult, cedează in iulie acţiunile către societatea belgiană Result-4-You BVBA, patronată de Daniel Goldenberg. Un acţionar care s-a dovedit a fi invizibil.
Se cere falimentul
Acum, salariaţii au ajuns la finalul perioadei de preaviz la cerere pentru disponibilizarea colectivă, dar din partea noului acţionar nu au niciun semn. În aceste condiţii, ei au anunţat că vor solicita instanţei iniţierea procedurii de declanşare a falimentului. Aceasta nu ar fi prima cerere de acest fel formulată, declanşarea falimentului mai fiind cerută de către administraţia Rafo, dar şi de firma care asigură paza rafinăriei. „Credem că acţionarii societăţii au tratat iresponsabil şi inuman societatea şi forţa de muncă, iar prin procedura de insolvenţă-faliment salariaţii s-ar putea debarasa de aceşti acţionari, dar astfel se va găsi, poate, şi un investitor care într-adevăr să facă ceva pentru rafinărie, salariaţi şi comunitate”, se precizează într-o scrisoare adresată de preşedintele sindicatului Rafinorul, Ion Marian, administratorilor Rafo. În legătură cu situaţia în care a ajuns rafinăria după ce şi-a schimbat de mai multe ori acţionariatul, salariaţii iau în calcul să sesizeze şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
În ultimii trei ani, patronii Rafo Oneşti au transformat în bani lichizi aproape tot ce se putea vinde rapid din rafinarie, iar aceste operaţiuni le-au adus în conturi circa 35 de milioane de euro.
RAFO şi-a schimbat de două ori acţionariatul în acest an, dar situaţia s-a nu s-a schimbat. Nu a fost repornită şi nu mai are nicio sursă de venit