Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Salariul mediu net a crescut în luna septembrie

Salariul mediu net a crescut în luna septembrie

Salariul mediu net a fost de 3.321 de lei în septembrie, cu 1,4% mai mare față de luna anterioară, respectiv cu 46 de lei în plus. Câștigul lunar brut a fost de 5.414 lei, în creștere cu 1,4%, respectiv 77 de lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari venituri au fost în domeniul fabricării produselor de cocserie şi al celor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, de 7.879 lei.

Cele mai mici salarii s-au înregistrat în sectorul HoReCa, de 1.753 lei.

Față de aceeași lună din 2019, creșterea a fost de 7,8%.

Indicele salariului real a fost 105,2% pentru septembrie 2020, faţă de aceeaşi perioadă din 2019 şi de 101,5%, raportat la august 2020. 

Creșterile s-a datorat acordării de prime ocazionale, drepturi în natură, ajutoare bănești, părți din profitul net, bilete de valoare. Dar la acestea au contribuit și reluării activității unor firme, producției, încasărilor mai mari, aplicării  măsurilor de relaxare.

Cele mai mari creșteri au fost de 18,8% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale,  18,0% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; 5,0% - 9,0% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, transporturi aeriene, alte activităţi extractive, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea produselor textile, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor; 3,0% - 5,0% în fabricarea produselor din tutun, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, captarea, tratarea şi distribuţia apei, tehnologia informaţiei, producţie cinematografică, video şi programe tv, înregistrări audio şi editare muzicală, activităţi de poştă şi de curier.

Scăderi ale salariului mediu net au fost cauzate de acordarea unor prime în luna august 2020, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net. Dar reducerile au fost și din cauza unor nerealizări de producție și încasări mici. 

Acestea au fost de 7,1% în extracţia minereurilor metalifere; 1,5% - 3,0% în fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea băuturilor, telecomunicaţii, intermedieri financiare, colectarea şi epurarea apelor uzate.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+5,2%), ca urmare a reluării plăţii unor drepturi salariale ce nu se acordă pe perioada concediilor de odihnă, inclusiv a sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. Câştigul salarial mediu net a înregistrat o uşoară scădere faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (-2,1%), respectiv în administraţie publică (-1,1%).

Subiecte în articol: salariu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri