Jurnalul.ro Timp liber Care este pluralul cuvântului „sânge”? Forme ciudate care ne dau bătăi de cap

Care este pluralul cuvântului „sânge”? Forme ciudate care ne dau bătăi de cap

de Andreea Tiron    |   

Pluralul cuvântului „sânge” este un subiect de dezbatere în limba română, mai ales datorită faptului că acest cuvânt este unul abstract și are un înțeles special în structura limbii.

În limba română, „sânge” este un substantiv comun, de genul neutru, și se referă la lichidul vital care circulă prin venele și arterele organismelor vii. Cu toate acestea, „sânge” este de obicei folosit la singular atunci când descriem acest fluid în general. 

Pluralul corect

Când se pune întrebarea despre pluralul cuvântului „sânge”, lucrurile devin complicate din cauza utilizării rare a acestei forme. Totuși, forma de plural a acestui cuvânt este „sângiuri”. Această formă este întâlnită doar în contexte tehnice sau specializate, cum ar fi în medicină, și chiar și atunci utilizarea sa este destul de limitată.

În mod obișnuit, însă, folosim „sânge” la singular chiar și atunci când ne referim la cantități mari sau la surse diferite de sânge.

Când și de ce evităm pluralul?

De cele mai multe ori, evităm folosirea pluralului pentru „sânge” deoarece acest cuvânt este perceput ca un substantiv de masă, similar cu „apă” sau „nisip”. Acestea sunt cuvinte care descriu substanțe greu de cuantificat în unități individuale, astfel încât pluralul lor nu este utilizat în mod frecvent în limbajul de zi cu zi.

Exemplu:

  • „Este nevoie de sânge pentru operație.” (nu „de sângiuri”)

Mai mult decât atât, folosirea pluralului poate suna neobișnuit sau forțat în anumite contexte, motiv pentru care este evitat în general.

 

Subiecte în articol: plural sănge formă sângiuri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri