Românii sunt campioni la împrumuturi, creditele pentru nevoie personale fiind tot mai accesate. Asfel că valoarea creditelor de consum a crescut cu 70% în acest an, raportat la 2023.
"Băncile au oferte de dobânzi promoţionale. Pe lângă asta, au crescut maximul de creditare. Unele bănci au ajuns la suma de 250.000 de lei, pe credite de nevoi personale", spune Irina Ștefan, expert bancar.
"Ce înseamnă refinanţare - iei un credit nou, pentru a închide unul sau mai multe credite vechi. Când merită o refinanţare? Când ai ceva de câştigat. Ori câştigi la rată, ori la costuri", explică Irina Chițu, director comparator bancar FinZoom.ro.
Refinanțarea reduce ratele bancare
Dobânzile bancare erau mult mai mari în 2021. La un credit de 100.000 de lei, contractat pe 5 ani, dobânda era de 12.49% iar rata de 2.249 de lei.
În prezent, cea mai mică dobândă din piaţă este de 5,9%. Dacă se optează pentru refinanţare pe aceeaşi sumă, tot pe o perioadă de 5 ani, rata va fi de 1.928 de lei, adică o reducere de 321 de lei.
Refinanţarea implică şi costuri. Comisionul de analiză a dosarului este de 200 de lei, comisionul de rambursare anticipată a creditului refinanțat 1% din valoarea acestuia, taxa de ștergere la Registrul Național de Publicitate şi asigurarea de viaţă, al cărei cost diferă, în funcţie de suma pe care se face refinanţarea.
"Am luat un credit de nevoi personale, de 25.000 de lei. Rata era undeva la 700 de lei. Când am refinanţat, a scăzut şi dobânda. Acum rata este 400 de lei. Mi-a scăzut şi rata", spune George Rusu, client broker de credite.
Cele mai bune dobânzi din piaţă sunt de 5,90%, 5,99%, 6,49% şi 6,50%. În funcţie de bancă, există şi câteva condiţii.
"Să mute salariul la banca la care refinanţează, să-şi contracteze şi o asigurare de viaţă", explică Irina Ștefan, expert bancar.
În primele 6 luni din 2024, românii au luat credite de consum noi de 23 de miliarde de lei, potrivit observatornews.ro.