Jurnalul.ro Ştiri Locale Scandal pe toboganul de beton din Floreasca 

Scandal pe toboganul de beton din Floreasca 

de Mihaela Bîrzilă    |   

Cel mai vechi tobogan din București are peste 50 de ani și e înalt de 10 metri. Construit din beton, în 1965, toboganul nu a fost niciodată consolidat. La sfârșitul anului trecut, s-a interzis accesul copiilor și urmează să se facă o analiză  de risc de exploatare. Bucureștenii  strâng bani să-l salveze, de teamă să nu fie demolat.  

 

Toboganul din beton care tronează  în Parcul Floreasca este singurul de acest fel rămas în picioare. Se pare, însă, că i-a sunat  ceasul. După ce generații întregi de  primari nu s-au interesat de el, autoritățile au ajuns la concluzia că s-ar putea  să nu mai corespundă normelor de siguranță. Utilizarea lui a fost interzisă în decembrie, însă mulți părinți oricum nu-și lăsau copiii să urce pe scările înalte de 10 metri și nici să se dea pe  tobogan, pentru că îl considerau prea  periculos.

Locuitorii  reuniți în "Grupul de inițiativă pentru cartierul  Floreasca" sunt revoltați, însă. Vor să împiedice o  eventuală demolare. Spun că este un simbol al Capitalei și ar trebui păstrat, renovat și redat copiilor. "Intenționăm  să facem o campanie în cartier de strângere de fonduri  pentru salvarea acestui loc de joacă care a bucurat atâtea  generații. Toboganul  din Floreasca e ultimul de acest gen din București, Trebuie  salvat! " - este mesajul transmis de Grupul Floreasca  pe pagina de Facebook. Grupul a făcut deja și primele demersuri oficiale. O soluție ar fi înregistrarea  toboganului pe lista monumentelor istorice de artă  contemporană datorită unicității acestuia.

 
Pe  vremuri, era mândria cartierului - primul loc de joacă amenajat în Capitală! Unii dintre bunicii care vin cu copiii în parc își amintesc cu nostalgie că și ei se jucau  pe el. La fel, și copiii lor. Generații întregi s-au bucurat de acest tobogan. Dar nimeni nu s-a sinchisit  să-l consolideze, în tot acest timp. Noroc că a fost făcut  din materiale solide, însă acum e plin de  graffiti și a rămas fără tencuială. Au căzut  copii de pe el și totuși erau destui cei care se îincumetau să se joace acolo și să urce scările abrupte. Se vede cu  ochiul liber că este lipsit de elemente de protecție, jgheabul din beton nu este suficient de adânc, nu sunt  balustrade laterale iar platforma de sus e destul de mică și oricând se putea produce un accident.

Toboganul  contrastează puternic cu noile locuri de joacă ridicate în  jurul lui dar s-ar putea ca niciunul dintre toboganele viu colorate să nu reziste nici un sfert din cât a rezistat  el. 

Una dintre soluțiile de salvare ar fi declararea super-toboganului din Floreasca monument de artă contemporană

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri