Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO Scandalul hijabului ia amploare. Președintele Iranului încearcă să iasă basma curată

VIDEO Scandalul hijabului ia amploare. Președintele Iranului încearcă să iasă basma curată

În timp ce în ţara sa continuă protestele violente, după moartea unei tinere arestate de poliţia de moravuri, preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, acuză Occidentul de aplicarea unor standarde diferite privind drepturile femeilor. Pe străzile din Iran se derulează însă scene fără precedent - mii de femei își scot vălul islamic și îl aruncă în foc, iar mulțimile scandează „Moarte dictatorului”, nimeni altul decât liderul suprem Ali Khamenei.

„Occidentul are două standarde, două măsuri și atenţia îndreptată într-o singură parte, nu peste tot!”, a declarat Raisi, la Adunarea Generală a ONU. „Asta arată că locul acuzatului şi apărătorului nu trebuie judecat numai după etalonul a ceea ce prezintă unii.”, a încercat el să pareze criticile și acuațiile internaționale cu care s-a confruntat Teheranul în ultimele zile.

La rândul său, guvernatorul Teheranului, Mohsen Mansouri, a scris pe Twitter că protestele au fost „pe deplin organizate cu scopul de a crea tulburări”, în timp ce televiziunea de stat a susținut că moartea tinerei de 22 de ani a fost folosită drept „scuză” de separatiștii kurzi și de criticii administrației.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, originară din Kurdistanul iranian, a fost arestată în 13 septembrie la Teheran de poliţia de moravuri, care impune obligaţia femeilor să-şi acopere părul şi corpul până la genunchi. Tânăra a fost acuzată că purta „îmbrăcăminte necorespunzătoare”. Ea a intrat în comă în timp ce era în detenţie şi a decedat după trei zile.

Moartea ei a atras condamnarea internaţională a Iranului şi a provocat în întreaga ţară manifestaţii în urma cărora şi-au pierdut viaţa mai mulţi oameni. În fruntea manifestațiilor, care escaladează de la o zi la alta, se află femei, pe care forțele de represiune nu se feresc să le agreseze.

 

 

 

 

 

 

Subiecte în articol: iran
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri