“După întâlnirea de astăzi (n.r.- joi) cu specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor, vă putem spune faptul că s-au identificat cauzele îmbolnăvirii, respectiv o tulpină de E-coli”, a spus ministrul Achimaş. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, a explicat că este vorba de “infecţia cu E-Coli 0 26, o tulpină diferită de cea obişnuită găzduită în interiorul intestinelor, care se poate transmite interuman”. Toxina care indică prezenţa acestei tulpini, şi anume verotoxina, a fost izolată în probele de coprocultură prelevate de la bebeluşi, a confirmat şi şefa secţiei de Nefrologie de la “Marie Curie”, Mihaela Bălgrădean.
Aceasta a mai spus că la alţi trei copii, care au ajuns la “Marie Curie” în cursul serii de miercuri, de la Piteşti şi Feteşti, s-a depistat în coprocultură verotoxina existentă în tulpinile de E-coli enterohemoragică, însă în cazul acestora nu se pune problema, deocamdată, de evoluţia către o boală de tip sindrom hemolitic-uremic.
Ministrul Achimaş le-a recomandat părinţilor ca toate alimentele pe care le dau copiilor, şi nu numai, să fie achiziţionate doar din surse autorizate, să fie ambalate corespunzător, iar produsele din carne să aibă autorizaţie sanitar-veterinară.
Totodată, ANSVSA anunţă că a început să caute alimente contaminate. “Ancheta epidemiologică desfăşurată de Ministerul Sănătăţii a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente, ANSVSA a fost solicitată să demareze acţiuni specifice pentru identificarea posibilelor surse de contaminare”. Produsele vizate sunt: lactatele (lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci), produsele de carne (carne de vită şi de pui), fructele şi legumele.
Alţi doi copii internaţi la Spitalul Judeţean din Slatina au fost identificată infecţia cu bacteria E-coli, iar în cazul altor şapte copii, medicii aşteaptă rezultatele unor analize.