Un amănunt care a scăpat liderilor PSDS-ALDE îl poate menține pe Sorin Grindeanu la Palatul Victoria până la finalul mandatului. Chiar dacă acest scenariu extrem nu va fi realizat 100%, PSD va fi nevoit să introducă moțiune de cenzură pentru a-l da jos pe actualul premier, potrivit Dcnews.ro.
Comitetul Executiv Național al PSD a votat, miercuri, în unanimitate, retragerea sprijinului politic pentru Cabinetul Sorin Grindeanu. Liviu Dragnea a anunțat că toți membrii PSD din Guvern și-au prezentat demisiile, iar alături de ALDE va forma un nou guvern.
Doar că Sorin Grindeanu poate să rămână premier întregul mandat. De ce? Pentru că demisia nu devine efectivă fără semnătura premierului. Miniștriii și-au scris demisiile în CExN, dar acestea rămân simple foi de hârtie, care vor fi trimise secretarului general al Guvernului, care le va înregistra și le va înainta...premierului Grindeanu.
Doar prim-ministrul poate să le trimită președintelui, nefiind legat de un termen. Din surse DCNews, premierul va efectua propria evaluare și vor avea loc discuții cu fiecare ministru în parte, pentru vedea dacă rămâne sau nu în funcție. Astfel, miniștri care au demisionat pot fi întorși din drum. Ulterior, pe măsură ce premierul găsește înlocuitori, trimite cererea de demisie și nominalizarea unui nou ministru către președintele Iohannis. Președintele poate semna decretul de numire a noului ministru, fără să fie nevoie de un vot în parlament. Se va ajunge, astfel, în situația în care Sorin Grindeanu își va crea, pe etape sau integral, un guvern funcțional.
PSD nu îl poate împiedica fără să depună moțiune de cenzură. Dacă moțiunea trece, Grindeanu și cu întregul său Cabinet (miniștri care rămân în Guvern sau înlocuiți de premier) rămân în funcție până la o nouă moțiune sau până la finalul mandatului. Grindeanu poate fi obține votul de încredere cu ajutorul Opoziției, dar și de la unii parlamentari PSD sau ALDE.
Dacă moțiunea împotriva lui Grindeanu va trece, președintele Klaus Iohannis face noi nominalizări. După două nominalizări care nu obțin majoritatea, poate dizolva Parlmentul, declanșând anticipate, dar nu este obligat să o facă. Președintele poate reveni cu propuneri legislativului până obține votul majorității sau până la alegerile la termen, între timp funcționând guvernul Grindeanu II.