Jurnalul.ro Calendar 6 august 2024, Schimbarea la Față sau Obrejenia, o sărbătoare a luminii și speranței: Obiceiuri, superstiții și rugăciuni la hotarul dintre vară și toamnă

6 august 2024, Schimbarea la Față sau Obrejenia, o sărbătoare a luminii și speranței: Obiceiuri, superstiții și rugăciuni la hotarul dintre vară și toamnă

de Andreea Tiron    |   

Schimbarea la Față, sărbătorită anual pe 6 august, este una dintre cele mai importante sărbători creștine, marcând un moment crucial în viața lui Iisus Hristos. În popor, sărbătoarea mai poartă denumirea de Pobrajen, Pobrajeni sau Pobrejenie. Obrejenia sau Schimbarea la Față a Domnului este unul dintre cele 12 praznice împărătești și are ca semnificație momentul în care Mântuitorul Isus Hristos, aflat la rugăciune pe muntele Tabor din Galileea, se preschimbă la față.

În această zi, Biserica comemorează momentul în care Iisus a urcat pe Muntele Tabor, însoțit de ucenicii săi Petru, Iacov și Ioan, și s-a transfigurat, arătându-le strălucirea Sa divină. Potrivit Evangheliilor, fața lui Iisus a strălucit ca soarele, iar hainele Lui au devenit albe ca lumina, manifestând astfel natura Sa divină.

Această sărbătoare simbolizează nu doar revelația divinității lui Iisus, dar și speranța creștinilor de a dobândi lumina și slava dumnezeiască în viața veșnică. Schimbarea la Față este o chemare la transformare interioară, la purificare și la întărirea credinței.

Tradiții și obiceiuri

În tradiția creștină, Schimbarea la Față este însoțită de o serie de obiceiuri și tradiții populare. Iată câteva dintre cele mai cunoscute:

Credincioșii participă la Sfânta Liturghie și rostesc rugăciuni speciale pentru a cinsti Schimbarea la Față. În multe biserici, se săvârșește și sfințirea strugurilor, un obicei legat de mulțumirea pentru roadele viilor.

Tradiția populară recomandă abstinența de la carne în această zi, chiar dacă sărbătoarea cade în afara perioadelor de post, ca semn de respect și purificare spirituală.

În mediul rural, se crede că Schimbarea la Față marchează începutul toamnei. În această zi, nu se mai culeg fructe din livezi, iar cei care lucrează pământul cred că dacă recolta este lăsată după această dată, va fi afectată de boli și dăunători.

Se spune că, în ziua Schimbării la Față, nu este bine să te cerți sau să fii supărat, deoarece aceasta poate atrage ghinionul. De asemenea, se crede că sufletele celor decedați revin acasă pentru a vedea cum trăiesc cei rămași în viață.

O tradiție foarte cunoscută a zilei de Obrejenie este de a duce la biserică fructe și legume din noua recoltă pentru a fi sfințite. Acestea se vor împărți după sfințire credincioșilor veniți la slujbă. Se pot degusta apoi strugurii noi, dar și fructe specifice perioadei, ca mere, pere, prune, etc. Gustatul primei boabe de strugure se face după un ritual din care nu lipsește formula de consacrare pronunțată cu voce tare: “Boabă nouă în gură veche!”

Se mai știe despre ziua de Obrejenie că este ultima zi din an în care se pot culege plante de leac, deoarece după această zi toate buruienile și florile dau înapoi și se veștejesc.

Rugăciunea Schimbării la Față

Rugăciunea specială pentru această sărbătoare este o cale prin care credincioșii își exprimă recunoștința și cer ajutor divin pentru transformarea sufletească:

"Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce Te-ai schimbat la față pe Muntele Taborului, arătând strălucirea Dumnezeirii Tale, luminează și sufletele noastre cu lumina cunoștinței de Dumnezeu și a iubirii față de aproapele. Dă-ne putere să ne schimbăm viețile, să urmăm poruncile Tale și să dobândim împărăția Ta cea veșnică. Amin."

Schimbarea la Față este o sărbătoare de mare însemnătate pentru creștinii ortodocși, un prilej de reflecție și transformare interioară. Tradițiile și obiceiurile specifice acestei zile ne reamintesc de importanța curățirii sufletești și a credinței profunde în Dumnezeu. Să ne deschidem inima și să căutăm lumina divină, pentru a ne îndrepta pașii pe calea mântuirii.

Schimbarea la Față a Domnului în calendarul popular

Sărbătoarea ortodoxă a Schimbării la Față marchează despărțirea de vară, schimbarea veșmintelor naturii, dar și ale oamenilor, cu cele specifice noului anotimp. Cu alte cuvinte, Obrejenia este privită ca o zi de hotar între vară și toamnă. De acum frunzele încep a îngălbeni, apele se răcesc, păsările pleacă spre țări mai calde, iar insectele și târâtoarele se pregătesc să intre în pământ, la adăpost de iarna ce urmează.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri