Jurnalul.ro Ştiri Observator Schimbări majore în legislația rutieră. Cu cât poate fi depășită limita de viteză fără să iei amendă

Schimbări majore în legislația rutieră. Cu cât poate fi depășită limita de viteză fără să iei amendă

de Redacția Jurnalul    |   
Schimbări majore în legislația rutieră. Cu cât poate fi depășită limita de viteză fără să iei amendă

Comisarul șef Alexandru Popa a clarificat care este toleranța legală de viteză în România, explicând că șoferii care depășesc limita de viteză cu până la 9 kilometri pe oră nu vor fi sancționați.

„Legislația rutieră permite o toleranță de 9 kilometri pe oră peste limita legală. Practic, cine depășește cu 1 kilometru viteza legală nu va fi amendat, sancțiunea aplicându-se doar începând de la 10 kilometri peste limită”, a declarat Alexandru Popa, ofițer specialist în cadrul Direcției Rutiere a IGPR, într-o emisiune la Digi FM.

Popa a adăugat că sancțiunile sunt aplicate etapizat, în funcție de viteza cu care șoferul depășește limita legală, conform claselor de sancțiuni prevăzute de legislație.

Principalele modificări din Codul Rutier

Schimbări majore în legislația rutieră. Șoferii pot rămâne fără permis dacă refuză să fie testați cu drugtestul, iar, pentru a-l recupera, trebuie să treacă printr-o evaluare medicală.

Sunt schimbări și în ceea ce privește sancționarea celor care conduc agresiv. Polițiștii poți da acum amenzi doar în baza unor filmări primite de la alți șoferi.

Schimbările se referă, în mare parte, la persoanele care se urcă la volan sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Așadar, polițiștii vor fi obligați să testeze șoferii dacă:

  • În mașină sunt băuturi alcoolice deschise sau substanțe psihoactive
  • Șoferul a fost amendat, în ultimii trei ani, pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice
  • Șoferul a fost condamnat, în ultimii trei ani, pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Alte schimbări în Codul Rutier

  • Conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obligația să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul constituie contravenție și este sancționat.
  • Polițiștii vor reține permisul de conducere al șoferilor care refuză testarea cu drugtestul sau alcooltestul până la primirea rezultatului de la INML.
  • Polițiștii pot imobiliza mașina șoferului care refuză testarea cu drugtestul sau alcooltestul
  • Șoferii prins la volan cu o alcoolemie sub 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat pot cere retestarea în 15 minute.
  • Restituirea permisului de conducere al șoferilor care au fost prinși beți sau drogați la volan se va face doar după o evaluare medicală
  • Apar și camerele inteligente de supraveghere a traficului, iar cei care nu respectă legea vor primi amenzile acasă.
Subiecte în articol: Alexandru Popa limita de viteza
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri