Situația înregistrată la nivel mondial după declanșarea epidemiei de coronavirus arată că măsurile care trebuie să fie luate de toate guvernele sunt pe măsura gravității faptelor. Propunerea de a se închide școlile vine ca măsură de prevenție, pentru a limita, cât se poate de mult, riscurile de contaminare. Ca soluție suplimentară se propune munca de acasă, pentru cei care pot folosi tehnologia în ceea ce au de rezolvat la serviciu, astfel încât să se elimine aglomerația din trafic și contactul posibil cu persoane contaminate. Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a propus un plan de criză adaptat situației fără precedent.
Italia s-a închis, efectiv, de trei zile, iar situația actuală arată că ne putem aștepta la orice, în viitorul apropiat, dacă nu luăm măsuri de prevenție. Prima măsură necesară este evitarea, pe cât posibil, a contactului cu alte persoane, în spațiul public, astfel încât închiderea unităților de învățământ și munca de acasă, acolo unde se poate, vor putea contribui la reducerea riscurilor. Prima care a cerut închiderea școlilor din București, ieri dimineață, a fost Gabriela Firea, primarul Capitalei, care a explicat că existența unor cazuri deja confirmate de contaminare în cel mare oraș al României necesită măsuri de urgență, pentru a evita un dezastru. „Putem să aşteptăm, să nu se închidă nicio şcoală şi să aşteptăm să vedem ce se întâmplă, sau putem să fim înţelepţi şi să le închidem din timp, pentru că virusul se răspândeşte foarte uşor. Dacă un singur copil va avea test pozitiv de COVID-19, în acea şcoală se va declanşa o groază a părinţilor şi a profesorilor. Şcolile şi grădiniţele trebuie să fie închise, noi nu putem impune Comitetului, dar aceasta este propunerea noastră, putem să o spunem tare şi răspicat. Nu trebuie să ne speriem, dar trebuie să limităm pe cât posibil răspândirea virusului”, a declarat, ieri, primarul Capitalei, într-o conferință de presă. Măsura închiderii școlilor, pentru prevenție, este susținută și de alți lideri politici, din PSD, dar și din PMP și Pro România, inclusiv de fostul președinte al României Traian Băsescu și de fostul premier Victor Ponta.
Alții așteaptă momentul declanșării epidemiei
Nu de aceeași părere este însă ministrul Educației, Monica Anisie, care a declarat, ieri, că nu există niciun motiv pentru închiderea școlilor, deși a suspendat olimpiadele școlare și alte activități extracurriculare, tocmai ca să evite răspândirea virusului. Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a convocat ieri o videoconferință cu inspectorii școlari generali și inspectorii școlari generali adjuncți în care s-au discutat măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu COVID-19 în unitățile de învățământ. Ministrul a subliniat importanța dotării școlilor cu săpun și dezinfectant, iar inspectorii trebuie să se asigure de existența acestora, monitorizând situația. Ca o măsură de prevenire a îmbolnăvirii, ministrul Educației și Cercetării a hotărât suspendarea desfășurării tuturor olimpiadelor școlare județene și regionale, precum și a competițiilor sportive, până la o dată care va fi comunicată ulterior. Lupta politică s-a dus ieri între susținătorii închiderii școlilor și transferul, pe cât posibil, al muncii la domiciliu, pe de o parte, și susținătorii ideii că măsurile de prevenție ar crea panică, iar dacă nu avem încă morți, am putea să facem în continuare totul ca și cum nu ar exista COVID 19. PNL și USR nu susțin necesitatea închiderii școlior ca măsură de prevenție, spunând că este foarte grav dacă elevii pierd orele de predare. Unii au spus chiar că măsura nu este bună pentru că sporește riscul de contaminare, tocmai pentru că nu vor sta acasă copiii, ci se vor duce în spații publice. Tot ei spun că nu vor fi supravegheați copiii care nu vor mai merge la școală, însă problema aceasta a fost prevăzută în planul de măsuri propus de secretarul de stat din MAI, Raed Arafat.
Introducerea stării de alertă în România
Prin Hotărârea nr. 8 din 09.03.2020, a Grupului de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, s-a propus închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, postliceal și profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020. „Recomandarea fermă către copii și părinții acestora este de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spațiile publice aglomerate”, a explicat Raed Arafat. S-a propus, de asemenea, sistarea, până la 31.03.2020, a stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor postliceale. De asemenea, grupul a transmis recomandarea, către unitățile superioare de învățământ publice și private, de a organiza cursurile la distanță, atunci când este posibil. S-a propus, de asemenea, declararea stării de alertă. Va fi suspendată și activitatea teatrelor din București, până la sfârșitul lunii, meciurile CSM se vor ține fără spectatori, iar concertele și celelalte evenimente care erau anunțate în perioada următoare sunt anulate. Pentru teatre se vor lua măsuri pentru prelungirea programului, în această vară.
Secretarul de stat din cadrul MAI, Red Arafat, a propus un plan integrat de măsuri, pentru reducerea la maximum a riscurilor de contaminare cu virusul COVID- 19, care deja face ravagii în mai multe țări.