UPDATE Salman Rushdie este în viață după atacul suferit, afirmă guvernatorul New York-ului. Scriitorul va fi operat. Agresorul a fost reținut, informează Reuters.
UPDATE Salman Rushdie, romancierul de origine indiană pentru care Iranul a ordonat uciderea în 1989 din cauza scrierilor sale, a fost înjunghiat în gât, în timp ce se afla la un eveniment în New York și dus la spital cu elicopterul, potrivit Reuters.
Agresorul s-a repezit pe scena de la Chautauqua Institution din vestul statului New York și l-a atacat pe Rushdie în timp ce acesta era prezentat pentru a ține o conferință despre libertatea artistică, a declarat un martor ocular.
Un polițist de stat prezent la eveniment l-a reținut pe atacator, a declarat poliția.
Rushdie a fost transportat cu un elicopter la un spital, dar starea sa nu se cunoaște încă, a precizat poliția.
Poliția nu a oferit niciun motiv pentru atacul asupra scriitorului.
Rushdie a căzut pe podea când bărbatul l-a atacat, iar apoi a fost înconjurat de un mic grup de persoane care i-au ridicat picioarele, aparent pentru a trimite mai mult sânge în partea superioară a corpului, în timp ce atacatorul a fost imobilizat, potrivit unui martor anonim prezent la conferință.
„Ne confruntăm cu o situație de urgență", a declarat un purtător de cuvânt al Chautauqua Institution, contactat de Reuters.
Stire initiala Un reporter Associated Press a fost martor la momentul în care un bărbat a luat cu asalt scena de la Chautauqua Institution și a început să-l lovească sau să-l înjunghie pe Rushdie în timp ce acesta era prezentat.
Scriitorul a căzut la podea, iar agresorul a fost imobilizat.
Cartea lui Rushdie „Versetele satanice” a fost interzisă în Iran din 1988, deoarece mulți musulmani o consideră blasfemiatoare. Un an mai târziu, regretatul lider iranian Ayatollah Ruhollah Khomeini a emis o fatwa, sau edict, prin care cerea moartea lui Rushdie.
De asemenea, a fost oferită o recompensă de peste 3 milioane de dolari pentru oricine îl va ucide pe Rushdie.
Guvernul iranian s-a distanțat de mult timp de decretul lui Khomeini, dar sentimentul anti-Rushdie a persistat.
În 2012, o fundație religioasă iraniană semi-oficială a crescut recompensa pentru Rushdie de la 2,8 milioane de dolari la 3,3 milioane de dolari.
Rushdie a respins această amenințare la momentul respectiv, spunând că nu există „nicio dovadă” că oamenii ar fi interesați de recompensă.
În acel an, Rushdie a publicat o carte de memorii, „Joseph Anton”, despre fatwa.
(sursa: Mediafax)