Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Secretul sunetului din Groapa Marianelor. Explicațiile oamenilor de știință

Secretul sunetului din Groapa Marianelor. Explicațiile oamenilor de știință

de Redacția Jurnalul    |   

Groapa Marianelor se află în Oceanul Pacific, are o lungime de 2.400 de kilometri și o adâncime de 10.984 de metri. Este cel mai adânc punct de pe Pământ descoperit până în prezent. Cercetătorii încearcă de peste un deceniu să afle motivul sunetului care provine din aceasta.

Groapa Marianelor se află la nord de Eduador, în apropierea Insulelor Maiane, ce aparțin de Malaezia. Groapa se află  la circa 2.000 km est de Insulele Filipine și la sud d e insula Guam. Potrivit experților, aceste zgomote sunt asemănătoare cu ale unor nave extraterestre, potrivit Live Science.

Explicația sunetului din Groapa Marianelor

Sunetele au fost detectate prima oară în anul 2014 și are două părți diferite Inițial seamănă cu un bâzâit iar apoi apare o notă metalică. Experții au asemănat această porțiune cu navele spațiale din Star Trek și Star Wars. 

În 2016, oamenii de știință au spus că zgomotul – numit și biotwang – ar putea proveni de la cașaloți, precum Balaenoptera musculus și Megaptera novaeangliae.  Dar zgomotul nu semăna cu sunetele emise de aceste specii. 

Un nou studiu, publicat recent în jurnalul Frontiers in Marine Science, susține că experții au putut demonstra în sfârșit că zgomotul este provocat de balenele lui Bryde (Balaenoptera edeni). Pentru această descoperire, cercetătorii au apelat la ajutorul inteligenței artificiale. Ele ar putea scoate aceste sunete pentru a se localiza una pe cealaltă, așa cum fac alte specii din acest grup de mamifere marine. 

AI a căutat în peste 200.000 de ore de înregistrări audio cu diferite zgomote din ocean și a ajuns la concluzia că aceste balene scot zgomotul din cel mai adânc loc de pe Pământ. 

Cercetătorii au început să crează că balenele scot acest zgomot  atunci când au văzut 10 specimene ale speciei înotând în apropiere de Insulele Mariana. 9 dintre ele au scos sunete specifice.

„O dată e o coincidență. De două ori atrage atenția. De 9 ori, clar e o balena lui Bryde,” a afirmat Ann Allen, conducătoarea studiului despre misterul din Groapa Marianelor. 

Pentru a demonstra că aceste balene scot sunetul respectiv, echipa a analizat zgomotele emise în timpul migrației speciei, ceea ce a însemnat analizarea a ani de zile de înregistrări audio surprinse de stații amplasate în Arhipelagul Mariana.

Procesul a fost accelerat prin folosirea AI. Programul a transformat sunetul biotwang în imagini, numite spectrograme. Astfel puteau fi diferențiate ușor față de alte zgomote. 

Studiul a scos la iveală șifaptul că acest sunet putea fi auzit doar în nord-vestul Pacificului, în pofida faptului că aceste balene înoată într-o arie mult mai mare, ceea ce ar sugera că o populație specifică a acestor balene emite zgomotul, potrivit useit.ro.

Subiecte în articol: groapa marianelor balene bryde
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri