Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Secretele (științifice) dietelor yoyo

Secretele (științifice) dietelor yoyo

de Florian Saiu    |   

Potrivit înțelepciunii convenționale, pentru a slăbi și a pierde grăsime corporală e musai să nu te mai bucuri de mâncare. „Sacrificiul” ar fi astfel numele jocului când în discuție e combaterea kilogramelor în plus, nu? Eh, nimic mai fals!

„Miturile” au fost deconstruite de Dr. William W. Li, autorul lucrării „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024): „N-ar trebui să renunți la preparatele bune, dimpotrivă, doar că ai nevoie să consumi tipurile adecvate de alimente pentru a ghida corpul să ardă grăsimea în exces și a o readuce către valori mai sănătoase. Nu este nevoie de privări drastice și nici nu trebuie să scapi de grăsime prin intervenții chirurgicale, să o îngheți până moare etc. Cu o abordare bazată strict pe alimente poți menține funcționarea corectă a acelor parametri hormonali, termici și de generare a energiei, pentru a putea optimiza metabolismul și sănătatea.”

Concept uluitor

În continuare: „A mânca pentru a combate grăsimea înseamnă că nu trebuie să recurgi la diete stricte și că poți avea o viață plăcută. Este un concept uluitor când îl întâlnești prima dată: să combat grăsimea cu mâncare? Da! Dacă mănânci corect, vei reuși să îți recalibrezi metabolismul, să îți reduci circumferința taliei și să pierzi kilograme. Indiferent dacă mărimea corpului tău este mică, medie sau mare, aceasta este o modalitate științifică de a atinge nivelul următor de sănătate. Dar să detaliem modul în care toate acestea îți pot ajuta metabolismul.”

Ciclul greutății

Zis și făcut: „Multe persoane descoperă că nu pot urma și respecta strict o dietă, mai ales una extremă, astfel încât, chiar dacă la un moment dat reușesc să slăbească, în scurt timp recâștigă kilogramele pierdute. Iar tentația de a mânca alimente nesănătoase sau cantități nesănătoase de alimente poate fi greu de combătut după o perioadă de privare intensă. Poate că ai simțit asta chiar tu. Soluția tipică? Revii la aceeași dietă sau la alta și încerci să slăbești din nou. Acest tipar se numește ciclul greutății și este cunoscut mai bine ca dieta yoyo - adică greutatea coboară și urcă și iar coboară, ca o jucărie yoyo.”

Împotriva dietelor extrem de stricte

Aprofundat: „Părerile convenționale susțin că este foarte nocivă pentru sănătate, iar bunul-simț te-ar putea determina să crezi că este adevărat. Ai fi însă surprins să afli că, dacă nu te îndopi cu mâncare de proastă calitate, încercările multiple de a slăbi pot fi benefice, chiar dacă eu, de pildă, nu agreez și nu recomand dietele extrem de stricte. Dietele cu efect yoyo sunt nesănătoase când alimentele pe care le consumi în mod repetat implică sucuri, gustări ultraprocesate, alimente prăjite și cărnuri roșii procesate, întrucât toate acestea pot duce la acumularea de grăsime viscerală periculoasă.”

Bacteria grăsimii

Mai departe: „Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu realizat de Universitatea Nottingham, King's College și Universitatea East Anglia. Cercetătorii au analizat obiceiurile alimentare ale 2.218 gemeni și au descoperit că aceia care consumau în principal carne roșie și procesată (mezeluri), ouă și mâncăruri fast-food și prăjite aveau mai multă grăsime viscerală decât cei care consumau fructe și cereale integrale.” Logic, nu? „În mod interesant - a urmat Dr Li -, cantitatea ridicată de grăsime viscerală la aceste persoane a fost asociată cu o bacterie intestinală, Eubacterium dolichum, și cu valori ridicate ale unor substanțe chimice care se regăsesc în cărnurile roșii și procesate.”

Încercări mai multe, procente mai bune

Tot aici: „Cercetătorii de la Institutul Național de Studiere a Cancerului, Universitatea Carolina de Nord și Universitatea Regensburg din Germania au urmărit 161.738 de bărbați și femei în cadrul unui studiu privind dieta și sănătatea. Ei au analizat de câte ori fiecare persoană a încercat să slăbească cel puțin 2 kg într-o perioadă de 20 de ani și au comparat apoi datele cu riscul de deces din orice cauză. Au descoperit că una sau două încercări de a slăbi, urmate de renunțare, au condus la o scădere modestă, de doar 6%, a riscului de deces din orice cauză. Dar s-a observat o scădere de 9% la persoanele care au avut șapte, opt încercări de a slăbi, iar cei care au avut peste 11 încercări de a pierde greutate au prezentat o scădere și mai mare, de 12%, a riscului de deces din orice cauză - o dublare a beneficiului față de cei care au încercat doar o dată sau de două ori.”

Între cicluri

În încheiere: „Când cercetătorii au analizat anumite boli, au descoperit că mai mult de 11 încercări de pierdere intenționată a cel puțin 2 kg au redus cu 22% riscul de deces cauzat de cancer. Acest rezultat revelator arată că, dacă suntem perseverenți în pierderea chiar și a 2 kg, fie ea o pierdere urmată de fluctuații, efectele acestor eforturi vor fi benefice, nu nocive pentru organism. Evident, este mult mai bine să menținem greutatea pe care o obținem și să nu fie nevoie să simțim efectul yoyo. Dar oricine poate slăbi 2 kg le poate pune la loc și le poate pierde din nou fără niciun dezavantaj. Esențial este să nu consumăm mâncare proastă între cicluri.”

„Ciclul greutății este cunoscut mai bine ca dieta yoyo - adică greutatea coboară și urcă și iar coboară, ca o jucărie yoyo.”, Dr. William W. Li

„Esențial este să nu consumăm mâncare proastă.”, Dr. William W. Li

Subiecte în articol: dieta yoyo
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri