Potrivit neurochirurgului Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar, iată ce trebuie să facem pentru a ne menține sănătoși și plini de vitalitate:
- Trezirea să fie cât mai de dimineață. Ora de culcare ideală: 21.30. Seara, să rememorăm ce am făcut în ziua respectivă și să planificăm ce facem mâine.
- Primul lucru de făcut dimineața: de respirat aer curat în fața geamului deschis.
- Prima băutură - un pahar de apă la temperatura camerei. Apoi, ceva dulce: dar nu zahăr, ci fruct sau ciocolată.
- Micul dejun. Fără grabă, fără știri cu accidente, fără telefon. Ne încarcă negativ. Recomand să ascultăm muzică.
- La prânz, nu foarte multă mâncare. Celula nervoasă vrea fructe și legume proaspete, dar nu din cele importate, și vitamina E (cel mai mare protector împotriva Alzheimer) - pe care o găsim în nuci, semințe, migdale, alune, piersici, pește slab, sunt foarte multe.
- Seara: o friptură și un pahar de vin. Pledez pentru pește. Atenție, alcoolul în exces afectează centrii nervoși!
Dormitul cu stomacul plin, o mare problemă
„Să nu te culci seara cu stomacul prea încărcat. Pentru că toate funcțiile organismului se duc în burtică, iar inima și creierul nu mai au suportul necesar. Deci dacă avem burta mare și plină, nu mai ajunge sânge în creier. Cum pot eu să îi cer să memoreze sau să fie spontan? Burta mare duce, ca la șarpele boa, la nani! Masa copioasă să fie doar până la ora 19.30. Un bun exemplu sunt grecii, care consumă mâncare mediteraneană - salate, pește, fructe de mare. Ce observăm la ei? Că sunt veseli, sănătoși și longevivi!”, a mai transmis neurochirurgul Vlad Ciurea.
Organismul nostru știe exact ce are nevoie
„Organismul nostru știe exact ce are nevoie. Iar atunci când ne «cere» o pauză, când simțim că suntem obosiți, trebuie să răspundem solicitării. Pentru că altfel oboseala se acumulează și ajungem la epuizare. Există semne clare de oboseală pe care corpul ni le transmite. Iar dacă nu ținem cont de ele, iată un efect: nonperformanța”, a încheiat neurochirurgul Vlad Ciurea
7 alimente necesare pentru sănătatea creierului
Există alimente care pot îmbunătăți sănătatea creierului, iar 7 dintre ele sunt absolut necesare. De acestea nu trebuie să te lipsești niciodată într-o dietă echilibrată și plină de varietate, potrivit revistei Esquire.
-
Ouăle
Chiar dacă sunt considerate o problemă pentru colesterol - lucru pe care mulți specialiști nu-l consideră adevărat, ouăle sunt unul dintre cei mai buni nutrienți pentru creierul nostru. Sunt foarte bogate în vitamine B și proteine. Potrivit unor studii, deficiența de vitamina B este adesea legată de o tendință mai mare de a dezvolta forme depresive.
-
Ciorbele
Grija pe care bunicile și mamele au rezervat-o creșterii noastre are de fapt un motiv excelent: ciorba (de pui sau de vită, făcută cu oase) oferă vitamine, minerale foarte importante și acizi grași esențiali pentru creier. În plus, colagenul, în care este bogată, ajută și oasele.
3. Pește cu omega-3
Toți peștii conțin omega-3, una dintre componentele de bază pentru sănătatea creierului nostru, deoarece ajută la reducerea posibilelor inflamații vasculare și amenințările de ateroscleroză.
4. Nuci și fructe uscate
Magneziul în care sunt bogate nucile ajută la reducerea stresului și a inflamației și îmbunătățește funcția cognitivă, e de părere neuropsihologul dr. Catherine Jackson.
-
Legumele cu frunze verzi
Deși legenda lui Popeye spune că spanacul ne face mai puternici, de fapt legumele ca spanacul, varza, salata, cicoarea și alte legume cu frunze verzi sunt o sursă prețioasă de vitamina K, vitamina E, folat și beta-caroten (sau vitamina A), care ajută la încetinirea declinului cognitiv. Deci nu ne fac mai puternici, ci mai inteligenți!
-
Ciocolata neagră
Ciocolata neagră este bună pentru creier, este oficial. Datorită antioxidanților valoroși, flavonoidelor și magneziului, stimulează fluxul sangvin și oxigenarea, pentru a gândi mai bine.
-
Afinele
Lista nu se putea încheia decât cu cele mai cunoscute fructe de pădure albastru-violet din lume, afinele: o bombă de antioxidanți care protejează funcțiile creierului. De asemenea, sunt capabile să ofere un surplus de energie, mai ales dacă sunt consumate de preferință dimineața devreme, împreună cu iaurt.