Secretariatul General al Camerei Deputaților a confirmat că s-a produs o breșă de securitate cibernetică în cadrul instituției. Cu toate acestea, au subliniat că majoritatea datelor accesate de către hackeri erau deja publice conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public sau erau disponibile pe site-ul instituției.
Hackerii au transmis o cerere de răscumpărare, solicitând suma de 0,8 bitcoin, echivalentul a aproximativ 40.000 de euro, în schimbul informațiilor compromise. Potrivit unor surse guvernamentale, aceștia au amenințat cu publicarea datelor dacă răscumpărarea nu este plătită, potrivit Antena 3 CNN
Printre datele furate de hackeri, şi care ar fi fost deja publicate pe DarkWeb, s-ar afla şi buletinul lui Marcel Ciolacu, dar şi date personale ale altor deputaţi.
"În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. A avut loc într-adevar o breșă de securitate. În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. Este important de menționat faptul că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public", menționează Secretariatul General al Camerei Deputaților.
.
Într-un comunicat ulterior, Biroul de presă al STS a subliniat că nu are responsabilitatea administrării sau securității sistemului informatic afectat. Acest demers a fost făcut pentru a clarifica rolul instituției în contextul incidentului informatic de la Camera Deputaților și pentru a asigura opinia publică cu privire la responsabilitățile STS în cadrul securității cibernetice.