Jurnalul.ro Ştiri Externe Șeful unei închisori din Filipine, acuzat că a ordonat asasinarea unui cunoscut jurnalist

Șeful unei închisori din Filipine, acuzat că a ordonat asasinarea unui cunoscut jurnalist

Șeful unei închisori din Filipine se află în spatele uciderii unui cunoscut jurnalist, susține poliția filipineză, citată de BBC.

Poliția din Filipine l-a acuzat pe șeful serviciului penitenciar al țării că a ordonat uciderea unui important jurnalist de radio.

Percival Mabasa, în vârstă de 63 de ani, a fost împușcat mortal luna trecută în timp ce se îndrepta spre studioul său dintr-o suburbie a capitalei Manila. Anterior, el făcuse acuzații de corupție care-l vizau pe directorul general al Biroului Penitenciarelor, Gerald Bantag. De asemenea, Mabasa era un critic deschis al fostului președinte Rodrigo Duterte.

Gerald Bantag a fost suspendat din funcție și va fi „probabil cel mai înalt oficial al [țării] acuzat vreodată într-un caz de această gravitate", a declarat secretarul pentru justiție Crispin Remulla.

Poliția face cercetări privind acuzația de crimă și asupra lui Ricardo Zulueta, un subordonat al lui Bantag. Presupusul atacator, Joel Escorial, s-a predat autorităților la începutul lunii octombrie, după ce chipul său a fost surprins de imaginile de securitate.

Bantag și Zulueta au mai fost acuzați că au ordonat uciderea unui alt deținut din închisoare, care ar fi transmis ordinul de asasinare bărbatului înarmat. Bantag ar fi ordonat uciderea lui Mabasa ca urmare a „expunerii continue a acestuia în emisiunea de la radio", a declarat Eugene Javier de la Biroul Național de Investigații pentru reporteri.

Procurorii de la departamentul de justiție vor trebui să decidă dacă există suficiente dovezi pentru a depune acuzații în instanță.

Mabasa, care își folosea numele Percy Lapid în emisiunea sa de radio, a fost ucis pe 3 octombrie fiind al doilea jurnalist ucis de la preluarea mandatului de către actualul președinte Ferdinand Marcos Jr.

„Faptul că incidentul a avut loc în Manila arată cât de îndrăzneți au fost autorii și cum autoritățile nu au reușit să protejeze jurnaliștii, precum și cetățenii obișnuiți, de orice pericol", a declarat atunci Uniunea Națională a Jurnaliștilor din Filipine.

Cel puțin 187 de jurnaliști au fost uciși în ultimele trei decenii în Filipine, potrivit organizației internaționale de supraveghere Reporteri fără frontiere (RSF). RSF plasează Filipine pe locul 147 din 180 de țări în clasamentul său privind libertatea presei, în scădere cu nouă locuri față de 2021.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: filipine jurnalist ucis
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri