Numărul trei al guvernului francez, ministru ecologiei Segolene Royal, a salutat sâmbătă la Santiago de Cuba memoria lui Fidel Castro, "un monument al istoriei", respingând acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului la adresa lui, transmite AFP.
"Mai întâi, Fidel Castro este un monument al istoriei" şi "este simbolul unei prietenii foarte profunde între Cuba şi Franţa", a declarat ea jurnaliştilor francezi la scurt timp după sosirea în Cuba unde urma să asiste sâmbătă seară la o ceremonie de omagiere a lui "El Comandante", apoi la funeraliile acestuia în cerc mai restrâns duminică.
Segolene Royal, candidată a Partidului Socialist la prezidenţialele din 2007 în Franţa, este singura membră a unui guvern din UE, împreună cu premierul grec, Alexis Tsipras, care s-a deplasat în Cuba cu ocazia săptămânii de doliu naţional consacrate fostului preşedinte cubanez, decedat pe 25 noiembrie la 90 de ani.
"Datorită lui Fidel Castro, cubanezii şi-au putut recupera teritoriul, viaţa, destinul. Ei s-au inspirat din Revoluţia Franceză, fără să cunoască totuşi teroarea care a existat în timpul Revoluţia Franceză", a afirmat ea.
Întrebată în legătură cu încălcările drepturilor omului reproşate de ONU şi de opoziţia la regimul cubanez, Segolene Royal a subliniat că, din contră, există pe insulă "o libertate religioasă" şi "o libertate de conştiinţă".
"Ascultaţi, există multă dezinformare, ce observ eu este că relaţiile diplomatice nu au fost niciodată întrerupte cu Cuba, inclusiv din partea anumitor responsabili politici care mă critică, care critică Franţa. Niciodată", a insistat ea.
"Există întotdeauna pozitiv şi negativ în poveşti (...) ştim că aici, când cerem liste ale deţinuţilor politici, nu există aşa ceva. Daţi-mi liste ale deţinuţilor politici şi în momentul acela vom putea face ceva", a continuat reprezentanta guvernului francez.
"Trebuie deci să ştim să privim lucrurile pozitiv, chiar dacă asta deranjează", a mai afirmat Segolene Royal, adăugând că "Franţa nu trebuie să dea lecţii" Cubei.
"Ştiu că asta deranjează, pentru că iată o ţară insulară care îşi protejează patrimoniul, interzice prădătorii, care a reuşit, de asemenea, să facă în aşa fel încât să existe o proprietate, o siguranţă cu adevărat remarcabile pe care nu le-au atins multe ţări ce dau astăzi lecţii despre drepturile omului", a încheiat ministrul francez al ecologiei.AGERPRES