Jurnalul.ro Ştiri Externe Unitățile franceze din Ucraina vor fi o țintă „prioritară”! Avertismentul Moscovei pentru Macron

Unitățile franceze din Ucraina vor fi o țintă „prioritară”! Avertismentul Moscovei pentru Macron

de Şerban Mihăilă    |   

Serviciile secrete rusești susțin că Franța pregătește un contingent militar de 2.000 de soldați care urmează să fie desfășurat pe frontul din Ucraina. Afirmația a fost făcută de însuși directorul Serviciului rus de Informații Externe (SVR), Serghei Narîșkin, căpătând astfel greutate, în contextul în care acesta face extrem de rar precizări incendiare.

„Actuala conducere a Franței nu este preocupată de moartea francezilor obișnuiți sau de îngrijorările generalilor săi.”, a spus Narîșkin, citat de TASS. „Potrivit informațiilor intrate în posesia SVR, un contingent care urmează să fie trimis în Ucraina este deja în curs de pregătire. Inițial, acesta va include aproximativ 2.000 de soldați.”, a mai spus directorul spionajului extern de la Moscova.

Șeful serviciilor secrete ruse a precizat că armata franceză „se teme că o unitate militară atât de mare nu poate fi transferată și staționată în Ucraina, fără a fi observată.”.

„Aceasta va deveni astfel o țintă prioritară legitimă pentru atacurile forțelor armate ruse. Asta înseamnă că va avea soarta tuturor francezilor care au intra de-a lungul timpului, în lumea rusă, cu sabia în mână!”, a subliniat Narîșkin. 

Potrivit Moscovei, în ultimele luni, au existat cazuri în care trupele ruse au eliminat mercenari francezi din regiunea ucraineană Harkov. Nici Ucraina, nici Franța nu au putut însă verifica și, în consecință, nu au confirmat această afirmație, lansată de către autoritățile ruse.

Nici Narîșkin nu a prezentat mai multe detalii sau dovezi în legătură cu declarațiile sale. Cuvintele lui vin însă la scurt timp după ce președintele francez, Emmanuel Macron, a stârnit o dezbatere aprinsă în Europa, spunându-le aliaților că nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe occidentale în Ucraina. 

„Nimic nu ar trebui exclus! Vom face tot ceea ce trebuie pentru ca Rusia să nu câștige!”, precizase liderul de la Paris, luna trecută.

În acest weekend, șeful statului francez a reafirmat că „operaţiuni pe teren” în Ucraina, din partea Occidentului, ar putea fi necesare „la un moment dat”, chiar dacă el, personal, nu vrea acest lucru. 

Apoi, în cadrul unei vizite efectuate marți, în Marsilia, Macron declarase că este „de dorit” şi „necesar” să existe „o conştientizare” la nivel european, deoarece, dacă Kievul ar pierde în faţa Moscovei, „consecinţele ar avea un impact direct” asupra tuturor democraţiilor occidentale.

Producția de arme a UE, pe repede înainte

Majoritatea aliaților occidentali ai Kievului au respins scenariul trimiterii forțelor NATO în Ucraina. Premierul Italiei, Giorgia Meloni, este ultimul lider care a declarat, marți, că desfășurarea de trupe terestre occidentale în Ucraina trebuie „evitată cu orice preț”.

În schimb, oficialii europeni au îndemnat la o creștere mai rapidă a producției de arme. La începutul săptămânii, președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut ca Europa să treacă la un mod de „economie de război”, ca răspuns la ultimele evoluții ale situației de pe frontul ucrainean, acolo unde Rusia câștigă teren.

„Dacă nu vom avea un răspuns corect din partea UE și nu vom oferi Ucrainei suficient sprijin pentru a opri Rusia, noi vom fi următorii. Prin urmare, trebuie să fim pregătiți pentru apărare și să trecem la un mod de «economie de război».”, a transmis Michel, într-un editorial publicat în mai multe ziare europene și pe site-ul „Euractiv”.

Michel a îndemnat țările să faciliteze investițiile în domeniul militar - inclusiv prin luarea în calcul a modificării mandatului de creditare al UE, Banca Europeană de Investiții, pentru a-i permite să sprijine industria de apărare a Europei.

Țările UE au aprobat, luni, un acord de creștere a sprijinului blocului comunitar pentru forțele armate ucrainene, cu 5 miliarde de euro. Decizia a fost luată pe fondul avertismentelor, potrivit cărora forțele Kievului au nevoie de mai multe resurse pentru a ține piept unei armate rusești tot mai mari, în condițiile în care un pachet de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari al SUA pentru Ucraina este blocat, deocamdată, în Congresul american.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a salutat această injecție rapidă de bani europeni, remarcând: „Cu acest fond, vom continua să sprijinim Ucraina să se apere de războiul de agresiune al Rusiei, cu tot ceea ce este necesar și atât timp cât va fi nevoie.”.

Pe câmpul de luptă, lucrurile continuă să arate însă destul de rău pentru ucraineni. O serie de analiști militari susțin cu pesimism că eforturile occidentale de a spori numărul de arme și de a crește fondurile alocate Kievului nu vor face probabil nicio diferență, deoarece Rusia are suficientă muniție și personal militar pentru a susține războiul, posibil pentru mulți ani de acum încolo.

 

 



 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri