Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dr. Vasi Rădulescu:"Prioritate absolută: somnul. 11 sfaturi pentru un somn bun"

Dr. Vasi Rădulescu:"Prioritate absolută: somnul. 11 sfaturi pentru un somn bun"

de Redacția Jurnalul    |   

Doctorul Vasi Rădulescu ne atrage atenția că dăm prea puțină importanță somnului, ignorând riscurile semnificative la care ne expunem atunci când nu-i oferim ocazia organismului să se odihnească.

"Este alarmant cât de puțin preț punem pe somn, etapă crucială în care organismul se odihnește, se purifică, se reglează hormonal, își optimizează imunitatea, își întărește memoria și multe alte procese deosebit de importante. Cu toate acestea, avem impresia că putem dormi pe apucate, puțin, prost. Că recuperăm noi deficitul cândva.

STOP! Somnul trebuie să devină prioritate absolută în viața fiecăruia. Nici nu trebuie să vă mai dau studii - e plin de ele; lipsa somnului crește riscul pentru cam orice boală, scade imunitatea, scade fertilitatea, dă peste cap profund mecanismele cele mai intime ale corpului.

Încercați să dormiți bine în fiecare noapte. 7-8 ore. Lucrez la un ghid care va fi gata în scurt timp, dar până atunci vă las niște sfaturi:

1. Este indicat să nu luați în dormitor telefonul mobil, pentru că-l veți verifica de multe ori.

2. Nu țineți în dormitor dispozitive care emit lumină albastră, de la televizor până la telefon.

3. Dormiți la o temperatură ceva mai coborâtă. Corpul adoarme mai bine la 18-19 grade. Poate unii consideră prea mică temperatura, dar așa arată studiile; o puteți crește, dar lăsați cu câteva grade mai jos decât în restul casei.

4. Seara evitați să consumați alcool și prudență la cafea. Sunt neuroexcitante ambele. Cine nu tolerează cafeaua și nu poate să doarmă, mai bine renunță la cafea decât la somn.

5. Lenjerie de pat și de corp cât mai confortabile.

6. Să fie liniște. Dacă vine zgomot de afară, luați un dispozitiv cu sunete albe. Sunt ieftine și bune.

7. Culcați-vă și treziți-vă la aceleași ore. Inclusiv în weekend.

8. Nu consumați lichide multe înainte de somn. Veți umple vezica și vă veți trezi să mergeți la baie.

9. Dacă suferiți de anumite afecțiuni, mergeți la medic sau la psiholog.

10. Citiți ceva relaxant înainte de culcare, folosind o lumină blândă, galbenă, dintr-o lampă care poate fi stinsă ușor, direct din pat.

11. Expuneți-vă dimineața și pe parcursul zilei la cât mai multă lumină, ideal naturală. Ea reglează nivelurile de melatonină și influențează puternic ciclul somn-veghe.", recomandă apreciatul medic Vasi Rădulescu.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri