Jurnalul.ro Ştiri Social Sfaturile doctorului pentru suspecţii COVID-19

Sfaturile doctorului pentru suspecţii COVID-19

de L. Budin    |   

Într-o „Scrisoare deschisă de la medicul de familie către pacientul său”, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) oferă sfaturi utile, sub formă de întrebări şi răspunsuri, celor care bănuiesc că s-au infectat cu coronavirus şi care nu ştiu ce să facă mai departe. Persoanele care prezintă semnele unei boli respiratorii sau alte simptome caracteristice infectării cu SARS-CoV-2 trebuie să contacteze telefonic medicul de familie sau să sune la 112.

 

Discuţia cu medicul de familie e cheia: pacientul va afla dacă vine la cabinet, dacă ia tratament de acasă sau dacă trebuie să fie testat, la domiciliu, pentru COVID-19. În acest ultim caz, decizia aparţine Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi serviciului de urgenţe 112.

 

Evaluarea, obligatorie

 

Dacă testul e pozitiv, persoana e contactată de DSP pentru evaluarea obligatorie (prin lege) la o unitate medicală abilitată şi pentru realizarea unei anchete epidemiologice. În baza „deciziei de izolare”, eliberată ulterior tot de DSP, bolnavul va putea solicita concediu medical.

După evaluarea medicală, dacă pacientul alege să rămână la domiciliu, trebuie să reducă cât poate de mult interacţiunea cu cei din jur. Trebuie să anunţe medicul de familie, ca să fie luat în evidenţă şi să-i poată comunica zilnic, de la distanţă, detalii despre starea de sănătate. Dacă aceasta se agravează brusc, se impune apelul urgent la 112.

 

Fără test la vindecare

Membrii familiei care aleg să rămână sub acelaşi acoperiş cu bolnavul trebuie să anunţe DSP. Vor respecta distanţarea fizică mai ales în primele zile de boală, când riscul de contagiere e crescut.

Persoana se poate reîntoarce la muncă sau la şcoală după 14 zile de izolare, dacă nu mai prezintă simptome. Nu mai este necesară efectuarea unui test, dar purtarea măştii e obligatorie, cu respectarea regulilor sanitare. Certificatul de concediu medical (sau avizul epidemiologic pentru reintrare în colectivitate, în cazul elevilor) este eliberat de medicul de familie în baza deciziei de izolare emise de DSP. Cei care i-au stat alături bolnavului vor prezenta şi ei medicului de familie decizia de carantinare de la DSP, în baza căreia se va elibera concediul medical.

 

Concediile medicale se eliberează retroactiv, în termen de 30 de zile de la ieşirea din izolare sau carantină.

 

Persoana care bănuieşte că s-a infectat trebuie să se deplaseze doar cu ambulanţa pentru evaluarea într-o unitate medicală abilitată. Nu va folosi mijloacele de transport proprii sau pe cele în comun.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri