Jurnalul.ro Sport eXtrasport O fostă campioană olimpică la gimnastică performează cu majoretele

O fostă campioană olimpică la gimnastică performează cu majoretele

de Georgiana Ionita    |   

Fostă campioană olimpică, Silvia Stroescu antrenează de peste un an o echipă de majorete cu care câștigă competiții importante. Cheerleadingul, considerat sport de performanță, se aseamănă cu gimnastica artistică și, deși este un fenomen mai puțin cunoscut la noi în țară, a reușit performanța de a clasa România pe locul patru la Campionatul European de anul acesta.

În ciuda faptului că acest sport este foarte puțin cunoscut în țara noastra și poate mai puțin înțeles ca disciplină sportivă, el poate fi practicat ca entertainment, dar și la nivel de performanță. Realizările deosebite la nivel competițional se concretizează, ca în orice altă ramură sportivă, în cadrul Campionatelor Europene și Mondiale organizate de European Cheer Union și USASF, din SUA. Cheerleadingul se aseamănă cu gimnastica prin exercițiile care îmbină mișcări acrobatice, bazate pe o serie de aptitudini motrice, cum ar fi forța, mobilitatea, suplețea, echilibrul și orientarea spațio-temporală. Spre deosebire de o gimnastă, care îşi folosește forța în funcție de aparatul la care evoluează sau pentru a realiza, cu greutatea proprie, elemente acrobatice și salturi, majoreta trebuie să își folosească forța pentru a ridica, susține, arunca și prinde o altă majoretă. Studiile au arătat că, în sportul de majorete, accidentele sunt mult mai dese și mai grave decât în gimnastică, astfel că antrenamentul trebuie să se desfășoare în săli echipate corespunzător cu saltele, bureți și covor, cu o grosime de minimum 5 centimetri. „Echipa de majorete a UNEFS pregătită de mine se încadrează în categoria sportului de performanță Cheerleading. Aceasta reprezintă partea acrobatică a sportului de majorete, în care exercițiul este alcătuit din elemente acrobatice, asemănătoare cu cele din gimnastica artistică, cum ar fi piramidele și stunturile, dar și diferite aruncări spectaculoase care reușesc să atragă și mai mult publicul”, spune Silvia Stroescu. „Chiar dacă gimnastica artistică și Cheerleadingul sunt considerate sporturi relativ asemănătoare, diferențele dintre acestea le oferă identitate proprie. Cheerleadingul, prin diversificarea conţinutului tehnic, prin mărirea gradului de dificultate a stunturilor şi a piramidelor, prin conturarea unui sistem competiţional propice manifestării măiestriei sportive, oferă un spectacol situat la graniţa dintre sport şi artă, având întotdeauna un public capabil să aprecieze frumuseţea şi complexitatea acestor compoziții”, spune fosta gimnastă. Silvia Stroescu, laureată cu aur olimpic la Atena, în 2004, continuă să activeze în lumea gimnasticii ca profesor, antrenor și, mai nou, ca arbitru.

„Este o experiență care îmi oferă foarte multe răspunsuri la întrebările pe care le-am avut de-a lungul activității mele ca sportivă. Acum pot aprecia evoluția unei gimnaste din postura unui arbitru și pot privi gimnastica din altă perspectiva. Prin faptul că am devenit arbitru, consider că am oportunitatea de a-mi valorifica toate cunoştinţele dobândite, lucru ce îmi conferă o continuitate a activității mele anterioare ca gimnastă și celei prezente, ca profesor la UNEFS”, povestește campioana olimpică.

 

Este al doilea an în care echipa coordonată de fosta gimnastă obține titlul de Campioană Națională la categoria Cheerleading - All girls, iar în urma acestui rezultat, majoretele de la UNEFS au participat la Campionatul European de Majorete organizat la Viena, unde s-au clasat pe locul patru.

La nivel național, funcționează Asociația de Majorete din România, afiliată la European Cheer Union, care organizează cursuri de formare profesională și permite participarea la competițiile organizate la nivel european.

Sportul de majorete este clasificat pe mai multe categorii - majorete tradiționale, cu pom-pom, cu baton, cheer dance, cheerleading - și impune o limită de vârstă pentru fiecare categorie, având cadeți, juniori și seniori

Chiar dacă gimnastica artistică și Cheerleadingul sunt considerate sporturi relativ asemănătoare, diferențele dintre acestea le oferă identitate proprie

Subiecte în articol: silvia stroescu cheerleading majorete
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri