Jurnalul.ro Ştiri Social Simplu ca Guten tag: metoda austriacă de testare COVID în școli

Simplu ca Guten tag: metoda austriacă de testare COVID în școli

de Mariana Zaharia    |   

În timp ce în România se bâjbâie, autoritățile din Austria au găsit soluția testării COVID-19 în școli. Elevii sunt instruiți să își recolteze probe singuri, apoi să le prelucreze și să aștepte rezultatul. În România, zeci de școli din mediul rural nu au cabinete medicale, așa că nu are cine să îi testeze pe copiii suspecți de îmbolnăvire. Testele sunt ținute în dulap și toată lumea speră că se vor ocupa medicii de familie, dacă va fi nevoie.

 

Fostă jurnalistă, stabilită acum cu familia la Linz, Carmen Lis Constantin este și mama a doi băieți. Victor este în clasa a III-a și merge la cursuri cu toți colegii din clasă. Așa cum se procedează și la noi în țară. O altă asemănare este aceea că în ambele țări, România și Austria, există teste rapide în școli. Dar de aici totul merge în direcții diferite.

Austriecilor nu li s-a părut eficientă testarea la apariția unor simptome, așa că în școli se fac teste săptămânal. Un lucru ce ar duce la o mai bună gestionare a cazurilor, în cazul în care ar apărea. O altă diferență este că îi încurajează pe elevi să-și facă testele singuri. Le induce astfel ideea că nu este nimic periculos sau traumatizant.

„A început semestrul al doilea, totodată și testarea obligatorie la școală, de virusul nenorocit. Ne puneam problema cine îi testează. Ei înșiși! Copiii au fost instruiți de către învățătoare cum să folosească testul și cum să urmărească rezultatul. Mi-a povestit copilul că a băgat bețișorul pe nas, nu foarte adânc, l-a învârtit pe fiecare nară de câte 5 ori, apoi l-a așezat chiar pe un pliant de la test, a pus 6 picături de soluție peste el și a așteptat. Toată operațiunea a durat cam o oră și toți s-au descurcat. Fără cadre medicale, fără reclamații, fără eșec. Toate testele au fost negative”, povestește mama.

A doua zi, situația s-a repetat și la copilul mai mare, Carol. „Procedează la fel la toate școlile. Și la clasele V-VIII. Singura diferență la Carol a fost că le-a pus doamna pe teste acele picături de soluție. Nici la el în clasă nu au fost colegi pozitivi. Am înțeles că de luna viitoare, statul va da gratuit câte 5 teste fiecărei familii”. 

 

Problema românească  

În Argeș, au ajuns teste rapide gratuite în toate școlile. Numărul lor a fost calculat ca fiind un procent de 35 la sută din numărul elevilor și cadrelor didactice. La Școala Băbana, de exemplu, cadrele ne-au spus că nu are cine să facă testele. Nu au avut niciodată cabinet medical și nici speranțe că se va întâmpla acest lucru prea curând. Situația este la fel și în localitățile învecinate. În această situație, autoritățile le atrag atenția părinților că trebuie să aibă acum grijă și mai mare unde și cu cine interacționează copiii. „Fiecare petrecere privată organizată, fiecare weekend petrecut în aglomerație înseamnă câte o școală închisă. Trebuie să ținem școlile deschise și să nu ne jucăm cu viitorul copiilor noștri. Educația ne va scoate și din pandemie”, spune Emanuel Soare, prefectul de Argeș.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri