Vedeta evenimentului este, cu siguranță, inelul cu safir și diamante care a aparținut Mariei Tănase. Este vorba despre un cadou primit de la Constantin Brâncuși, o bijuterie ce provine din colecția familiei. Inelul este realizat din aur roșu de 10K și argint, este decorat cu un safir oval de cca. 3,50 ct., anturat de zece diamante rose-cut (de cca. 0,80 ct). Bijuteria are în licitație un preț de pornire de 1.000 de euro și este însoțită de o mărturie testamentară a moștenitorului.
„În dimineața zilei de 2 mai, Maria sosește acasă pe strada Popa Nan nr. 32, foarte obosită și dărâmată de boală. Este transportată la spitalul Bernat Andrei. Vestea îmbolnăvirii Mariei se răspândește în toată țara. Fiind foarte bună prietenă cu marele Constantin Brâncuși, într-o relație de amiciție, primește în dar de la acesta un inel cu 10 diamante veritabile și un safir albastru, lăsat cu jurământ, să-l poarte pe deget (fiind singura bijuterie) purtată până la moarte. (...) Maria a lăsat cu limbă de moarte ca toate bijuteriile și o parte din bunurile personale, precum și inelul de pe deget, să-mi fie lăsate mie ca strănepot, care-i adoram cântecul și îl fredonam încă din copilărie. Printre aceste lucruri valoroase și cu tentă istorică, mi-a lăsat și un testament olograf, o statuetă din lemn primită tot de la Constantin Brâncuși, o tabacheră cu numele ei gravat, un încălțător de pantofi special și multe alte bijuterii și pietre prețioase. Am scris și o carte, așa cum îmi cerea în testament”, povestește Dumitru Cercel, strănepotul artistei.
Tot din „colecția Maria Tănase” provin și alte obiecte: o pereche de brățări fixe inscripționate cu numele artistei, o pudrieră aurită, cu monograma sa, și un încălțător din bronz aurit – toate acestea fiind însoțite de documente ce le dovedesc autenticitatea.
Atrage atenția în cadrul aceluiași eveniment și setul de poșetă și pantofi ce au aparținut Elenei Ceaușescu, set însoțit de un certificat R.A.A.P.P.S. în care este notat că provine „din bunurile confiscate de la soții Ceaușescu, precum și din cadourile intrate în proprietatea privată a statului, supuse vânzării prin licitație publică potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență 101/1999”.
Deosebite în această licitație sunt, între altele, și setul din aur, compus din colier, brățară și cercei, toate decorate cu safire și diamante (ce are un preț de pornire de 6.000 de euro), dar și colierul transilvănean decorat cu perle și granate, realizat în jurul anului 1860 (pentru care ofertele încep de la 900 de euro). Evenimentul, așa cum se poate intui din titlu, conține și o colectie de poșete și alte accesorii, de la branduri celebre precum Hermès, Chanel, Dior, Dolce & Gabbana, Louis Vuitton, Gucci sau Prada.
27 iunie este o zi cu totul specială pentru Artmark: este prima zi cu două licitații. Înainte de Licitația „De la Chronos la Hermes” (programată cu începere de la ora 19.00, atât la Palatul Cesianu-Racoviță din București, cât și online, pe platforma Artmark Live), în prima parte a zilei are loc o altă licitație, de data aceasta un eveniment caritabil – „EURO 2024”, cu începere de la ora 12.00, exclusiv pe artmark.ro.
Vă reamintim că mâine (marți, 18 iunie) are loc și cel mai important eveniment din acest sezon: Licitația de Vară, care aduce publicului lucrări ale celor mai mari maeștri ai picturii românești – Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu sau Theodor Pallady. Toate cele de mai sus se regăsesc deja la Palatul Cesianu-Racoviță din str. C.A. Rosetti din Capitală, în expoziții dedicate, deschise cu intrare liberă, zilnic (de luni până duminică), în intervalul orar 10.00-20.00.