Jurnalul.ro Tech NASA: Închide-ți telefonul o dată pe săptămână. Cum te protejează asta în fața criminalilor cibernetici

NASA: Închide-ți telefonul o dată pe săptămână. Cum te protejează asta în fața criminalilor cibernetici

Experții recomandă să închizi smartphone-ul 1 dată pe săptămână, deși puțini utilizatori știu exact de ce trebuie să facă acest lucru.

Criminalii cibernetici au diferite metode prin care încearcă să acceseze de la distanță dispozitivele potențialelor victime. Tocmai pentru a fura informații personale și financiare de pe urma cărora pot profita. 

Există mai mulți pași pe care îi pot face utilizatorii pentru a-și proteja mai bine dispozitivele, potrivit Daily Mail.

Unele dintre ele sunt extrem de simple și pot fi folosite de oricine.

De ce trebuie să închizi smartphone-ul 1 dată pe săptămână

Agenția Națională de Securitate (NSA) din SUA a oferit mai multe trucuri prin care îți proteja smartphone-ul. Printre acestea se numără și un obicei la care puțini utilizatori apelează, deși e foarte simplu, transmite useit.ro

Experții NSA susțin că trebuie să închizi smartphone-ul 1 dată pe săptămână. Se pare că acest truc ajută la protejarea vulnerabilităților zero-click și procesului de spear-phishing. 

Dacă utilizatorii nu închid și deschid din nou telefonul, un hacker poate manipula URL-urile pentru a activa un cod ce instalează malware pe dispozitiv. 

Închiderea telefonului repornește toate paginile web și aplicațiile deschise. În plus, scoate utilizatorul din conturile bancare pe care le folosește. Astfel, le va fi mai greu criminalilor cibernetici să acceseze informații importante. 

Potrivit NSA, aceeași tactică ajută la protejarea împotriva atacurilor de spear-phishing. Pentru să înlătură abilitatea hackerilor de a trimite email-uri frauduloase, pentru că nu pot accesa informațiile personale ale utilizatorilor dacă optezi să închizi smartphone-ul 1 dată pe săptămână. 

Potrivit unui raport din 2015, realizat de Pew Research, aproximativ 50% dintre utilizatorii de smartphone-uri își închid foarte rar sau deloc telefonul mobil. 82% dintre ei au optat rar sau deloc să readucă smartphone-ul la funcțiile din fabrică. 

Utilizatori își închid rar smartphone-urile

Dacă optezi să închizi smartphone-ul 1 dată pe săptămână, poți opri uneori accesarea informațiilor tale de către criminalii cibernetici. Pentru că hackerii trebuie să depună mai mult efort pentru a trece de protecția telefonului tău. 

„Este vorba despre creșterea costului pentru acești criminali cibernetici,” a declarat Neal Ziring, din cadrul NSA. 

Cu cât e mai dificil pentru un criminal să treacă de obstacolele de protecție obișnuite ale telefonului, cu atât cresc șansele să renunțe la încercarea de a-ți accesa dispozitivul. Există și alte metode pe care le poți folosi pentru a-ți proteja telefonul, însă.

Utilizatorii ar trebui să evite rețelele WiFi publice. Deși par extrem de utile, NSA avertizează că acestea pot fi capcane pentru utilizatori. Ca urmare, nu recomandă accesarea lor dacă nu știi că rețeaua provine dintr-o sursă sigură. 

Dacă ai primit un email neobișnuit care are un link sau un atașament, nu apăsa pe ele și nu descărca fișierul. Acestea sunt unele dintre cele mai comune metode folosite de hackeri pentru a te păcăli să instalezi programe periculoase pe dispozitiv. Așa sunt transmise numeroase forme de malware Trojan.

O mare problemă atunci când încerci să îți protejezi smartphone-ul Android sau iPhone e instalarea unor aplicații periculoase. Un mod prin care te poți proteja e să descarci aplicații doar de pe magazinele oficiale Google Play și App Store.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri