Instituțiile UE deciseseră deja, la 12 decembrie, să înghețe 6,3 miliarde de euro din aceste fonduri până când guvernul lui Viktor Orban va îndeplini un set de 17 condiții legate, de asemenea, de sistemul judiciar și de abordarea corupției la nivel înalt.
Cele 22 de miliarde de euro reprezintă suma fondurilor de coeziune ale UE pe care Ungaria urmează să o primească din bugetul pe termen lung al UE între 2021 și 2027. Acestea sunt transferuri de la UE menite să egalizeze standardele de viață între cei mai bogați și cei mai săraci membri ai UE, plătite în principal ca rambursări pentru banii cheltuiți de guvernele individuale pentru obiectivele convenite.
Cele 22 de miliarde de euro destinate Ungariei sunt alocate pentru programe precum educația pentru copiii defavorizați, modernizarea transportului feroviar, accesul la internet în bandă largă și ajutoare pentru regiunile afectate de închiderea unor mine de cărbune.
Decizia de a reține întreaga sumă destinată Ungariei a fost luată deoarece joi Comisia și Budapesta au semnat un așa-numit acord de parteneriat, care detaliază modul în care vor fi cheltuiți banii din bugetul UE, precum și 11 programe operaționale din cadrul politicii de coeziune.
Ungaria va putea obține, fără nicio acțiune prealabilă, 1,5% din fonduri sub formă de prefinanțare, precum și o parte din bani sub formă de asistență tehnică pentru pregătirea proiectelor.
Ungaria și UE sunt de mult timp în dezacord în ceea ce privește statul de drept, corupția, tratamentul minorităților sexuale, educația și politicile de migrație.
Pe lângă fondurile de coeziune, UE reține și subvențiile de 5,8 miliarde de euro acordate Ungariei din fondul de redresare al UE, până când guvernul va rezolva problemele legate de independența instanțelor.
(sursa: Mediafax)