Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Soia, gardianul cancerului de sân

Soia, gardianul cancerului de sân

de Florian Saiu    |   

Descrisă prima dată în China cu mai bine de 4.000 de ani în urmă, soia este una dintre cele mai importante surse de proteine din rezerva noastră alimentară globală. Să-i desfășurăm povestea.

Soia este consumată sub formă de boabe, este transformată în tofu (cheag de boabe), fermentată, pasată, inclusiv vin se poate obține din această legumă. Boabele de soia se formează în păstăi verzi, poroase, care atârnă precum niște lilieci de tulpină. Consumate întregi, boabele de soia au o aromă delicată, ușor dulce, ca de nucă. Tofu se găsește proaspăt, ambalat, congelat sau uscat. Pastele de soia precum miso și doenjang și sosurile de soia sunt modalități cunoscute de a adăuga aromă mâncării și se folosesc drept condimente. Indiferent de formă, soia a jucat întotdeauna un rol central în gastronomia budistă și în alte tradiții culinare vegetariene. 

Risc scăzut de diabet

După această succintă introducere, să atacăm miezul problemei: „Compușii bioactivi de combatere a grăsimii din soia sunt genisteina și daidzeina. Aceștia activează termogeneza din grăsimea brună și accelerează metabolismul. De asemenea, reduc apetitul și pot suprima depunerea de grăsimi. Genisteina și daidzeina activează și toate cele cinci mecanisme de apărare a sănătății corpului. Într-adevăr, consumul de soia este asociat cu scăderea riscului a numeroase boli, printre care cancerul de sân (cu 30%), bolile cardiovasculare (cu 20%) și diabetul (cu 23%), toate acestea fiind boli asociate cu grăsimea corporală în exces”, nota dr. William W. Li în lucrarea „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).

Soia versus fructe

În continuare: „Studiile de laborator au arătat că, la cobai, consumul de soia pe toată durata vieții reduce riscul obezității. Poate soia determina o pierdere în greutate? Această întrebare a fost analizată de cercetătorii de la Universitatea de Științe Medicale Shiraz, din Iran. Ei au selectat 107 femei cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani cu obezitate normoponderală, ceea ce înseamnă grăsime viscerală în exces acumulată în jurul organelor, în ciuda faptului că aveau un indice al masei corporale (IMC) normal. Jumătate dintre femei au primit o gustare din soia care era echivalentul unui sfert de cană de boabe de soia fierte (50 g), pe care au consumat-o timp de șase luni. Cealaltă jumătate a primit o gustare similară, produsă din fructe cu același număr de calorii (3,5 porții)”.

Subțierea taliei

Rezultatul? „Ambele grupuri au fost instruite să își consume gustările cu trei ore înainte de prânz, dar nu au fost realizate alte schimbări ale rutinei lor zilnice. Femeile și-au urmat dieta normală și și-au păstrat nivelul obișnuit de activitate fizică. S-au realizat măsurători corporale și apetitul a fost evaluat pe întreaga durată a studiului. La finalul celor șase luni, cercetătorii au descoperit că participantele care consumaseră soia pierduseră 3 kg și de patru ori mai multă grăsime corporală prin comparație cu grupul care mâncase gustarea din fructe. Consumatoarele de soia și-au micșorat circumferința taliei cu 4 cm, adică de cinci ori mai mult decât participantele care mâncaseră gustarea de fructe”. 

Apetit scăzut

Tot aici: „Aceasta s-a datorat pierderii de grăsime corporală. Nu a existat nicio schimbare în masa musculară în niciunul dintre cele două grupuri. Consumatoarele de soia au avut un apetit scăzut și au raportat că se simțeau sătule după gustare, ceea ce le-a determinat să mănânce mai puțin la masă”. 

 

Alte plante din familia Brassicaceae 

Pe piață poți găsi numeroase legume comestibile din familia Brassicaceae, toate conținând sulforafani. Legumele cu valorile cele mai ridicate sunt varza, kale chinezească și varza de Bruxelles. Broccolini, o variantă mai subțire a broccoliului cu buchețele mai mici, este o încrucișare între broccoli și kale chinezească (gai lan) și conține de asemenea sulforafani. Rapița este altă legumă delicioasă din această familie care conține compuși bioactivi. Are tulpini și frunze delicate și muguri. Cu un gust ușor mai amar, care se estompează la fiert sau copt, rapița este o legumă verde clasică din gastronomia mediteraneană. Câteva legume asiatice din familia Brassicaceae sunt bok choy (o sursă bună de fibre alimentare), gai choy, choy sum, varza chinezească, andivele, cresonul și wasabi.

Știați că boabele de soia mai sunt folosite și pentru a produce creioane colorate? Culorile obținute sunt mai intense decât cele ale creioanelor tradiționale.

„Consumul de soia este asociat cu scăderea riscului a numeroase boli, printre care cancerul de sân (cu 30%), bolile cardiovasculare (cu 20%) și diabetul (cu 23%)”, dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: soia surse proteine cancer săn
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri