Jurnalul.ro Ştiri Externe Soldații lui Kim, storși de informații de către ucraineni. Ce spun primii militari nord-coreeni luați prizonieri

Soldații lui Kim, storși de informații de către ucraineni. Ce spun primii militari nord-coreeni luați prizonieri

de Şerban Mihăilă    |   

Primii soldați nord-coreeni capturați în Kursk oferă acum informații extrem de valoroase serviciilor ucrainene de securitate. Trupele trimise de dictatorul Kim Jong Un în sprijinul camaradului său Vladimir Putin dobândesc experiență de luptă, devenind o provocare globală.

Doi soldați nord-coreeni au fost capturați în regiunea Kursk și oferă informații importante serviciilor secrete ucrainene (SBU), după ce au primit identități rusești false și au fost trimiși de Phenian pentru a lupta în războiul lui Putin împotriva Ucrainei.

Anunțul a fost făcut în weekend chiar de președintele Volodimir Zelenski, care a prezentat evenimentul ca fiind unul notabil, deoarece demonstrează în mod clar implicarea militară a Coreei de Nord de partea Moscovei. 

„Această sarcină nu a fost ușoară. De obicei, rușii și alți soldați nord-coreeni își lichidează răniții și fac totul pentru a împiedica păstrarea dovezilor privind participarea unui alt stat la războiul împotriva Ucrainei”, a spus Zelenski.

El le-a mulțumit soldaților săi și a confirmat că prizonierii au primit îngrijiri medicale. „Am instruit Serviciul de Securitate al Ucrainei să ofere jurnaliștilor acces la acești prizonieri. Lumea trebuie să știe ce se întâmplă!”, a mai spus liderul de la Kiev. 

Rușii le-au dat bărbaților identități false, spunând că sunt dintr-o regiune îndepărtată din Siberia. Unul dintre prizonieri a primit numele de Antonin Ayasovich Arankyn, născut la 03.10.1998, în republica Tuva. Cartea sa de identitate a fost eliberată de Comisariatul Militar al districtului Pyi-Khemsky, din Tuva, o republică rusă muntoasă care se învecinează cu Mongolia. Celălalt prizonier nu avea niciun document asupra sa.

„În timpul interogatoriului, soldatul din Coreea de Nord, care a fost găsit cu documentul, le-a declarat ofițerilor noștri că acesta i-a fost eliberat în Rusia, în toamna anului 2024. În acel moment, potrivit afirmațiilor lui, o parte din unitățile de luptă nord-coreene s-au coordonat cu grupuri rusești, timp de o săptămână”, a precizat un purtător de cuvânt al SBU.

Atât Moscova, cât și Phenianul au încercat să ascundă trimiterea de trupe nord-coreene în războiul contra Ucrainei, iar acordarea de acte de identitate rusești false face parte din această strategie.

Unul dintre prizonieri a mărturisit că nu știa că va lupta în Ucraina, comandanții spunându-i că merge doar la antrenamente. Din cei doi prizonieri, unul și-a exprimat dorința de a se întoarce în Coreea de Nord, în timp ce celălalt ar prefera să rămână în Ucraina.

Capturarea - trădare de țară

În acest context, după săptămâni de lupte, ucrainenii au luat doar doi prizonieri de război. Soldații nord-coreeni evită cu orice preț să se predea, a precizat, de altfel, și Zelenski. La rândul lor, serviciile sud-coreene de informații au anunțat că soldații lui Kim au primit ordin să se sinucidă în loc să fie luați prizonieri. 

Propaganda internă nord-coreeană prezintă capturarea ca fiind rușinea supremă.

„A fi capturat în viață este considerată o trădare a țării, a liderului și a tuturor valorilor societății”, susține Seongmin Lee, de la Fundația pentru Drepturile Omului din New York, care a părăsit Coreea de Nord în 2009.

Această convingere este insuflată de la o vârstă fragedă și întărită pe parcursul pregătirii militare, mai spune el, citat de AP. „Din cauza rușinii asociate capitulării, soldații plini de eroism ar trebui să păstreze ultimele gloanțe pentru a se sinucide”, explică Lee.

El afirmă că a împărțit fotografii ale soldaților nord-coreeni morți contactelor sale din țară. „Majoritatea nord-coreenilor nici măcar nu știu ce se întâmplă!”, spune analistul.

Experiență fantastică de luptă 

Timp de câteva săptămâni, trupele ucrainene s-au pregătit pentru un inamic necunoscut: soldați nord-coreeni trimiși să întărească forțele Moscovei, după ce Ucraina a lansat o incursiune fulgerătoare și a cucerit teritoriu în regiunea Kursk, din Rusia, în timpul verii.

Sosirea lor a marcat o fază nouă și alarmantă a conflictului militar. Deși, inițial, lipsite de experiență pe câmpul de luptă, trupele nord-coreene s-au adaptat rapid, iar această evoluție ar putea avea consecințe de amploare, pe măsură ce unitățile lui Kim dobândesc cunoștințe de luptă în războiul împotriva Ucrainei.

Spre deosebire de trupele rusești cu care Ucraina se luptă de aproape trei ani, forțele Kievului nu știau la ce să se aștepte din partea acestui nou adversar, atras în război după ce Rusia și Coreea de Nord au semnat un acord, prin care se angajau să acorde asistență militară prin „toate mijloacele”, în cazul în care una dintre cele două țări ar fi fost atacată.

Militari ucraineni care i-au văzut pe nord-coreeni în luptă i-au descris ca fiind disciplinați și foarte metodici, afirmând chiar că erau mai profesioniști decât omologii lor ruși. 

Cu toate acestea, alți soldați, inclusiv membri ai forțelor speciale ucrainene, au difuzat pe aplicația de mesagerie Telegram imagini surprinse de drone pe câmpul de luptă, ironizând tacticile nord-coreene ca fiind învechite.

Există însă un consens între soldații ucraineni și serviciile de informații militare de la Kiev: deși trupele Phenianului nu aveau experiență pe câmpul de luptă atunci când au sosit, realitatea inițială se schimbă rapid.

Numărând circa 1,2 milioane de soldați, Coreea de Nord are una dintre cele mai mari armate din lume. Acțiunile sale externe de după Războiul Coreean au fost însă limitate, lăsând-o fără experiență în utilizarea tehnologiilor de război moderne, cum ar fi dronele.

„Pentru prima dată în ultimele decenii, armata nord-coreeană dobândește experiență militară reală. Aceasta este o provocare globală - nu doar pentru Ucraina și Europa, ci pentru întreaga lume”, afirma, recent, Andrii Iusov, purtător de cuvânt al agenției de informații militare din Ucraina.

Detectarea nord-coreenilor

În pofida acuzațiilor ucrainene, americane și sud-coreene, potrivit cărora Phenianul a trimis între 10.000 și 12.000 de soldați pentru a lupta alături de Rusia în regiunea de frontieră Kursk, Moscova nu a recunoscut niciodată public prezența forțelor nord-coreene.

În timp ce rapoartele privind prezența acestora au apărut pentru prima dată în octombrie, trupele ucrainene au confirmat implicarea nord-coreenilor pe linia frontului abia în luna decembrie.

Analiștii sunt de părere că, fără afluxul de trupe nord-coreene, Rusia ar fi avut mari dificultăți în continuarea ofensivei sale în Ucraina, deoarece ar fi trebuit să trimită un număr mare de soldați în lupta pentru Kursk.

În timp ce contraatacul Moscovei în Kursk a provocat mii de victime ucrainene, forțele suprasolicitate ale Kievului au reușit să păstreze aproximativ jumătate din cei 984 de kilometri pătrați cuceriți în august. 

Pe lângă impactul simbolic al succesului Ucrainei în capturarea teritoriului rusesc, controlul asupra regiunii Kursk ar putea fi, de asemenea, o monedă de schimb în eventualele negocieri de încetare a focului.

Potrivit agenției ucrainene de informații, soldații nord-coreeni operează alături de unități rusești, acestea din urmă furnizând sprijin pentru recunoaștere și război electronic.

Conform unui raport al unei unități militare ucrainene, nord-coreenii poartă uniforme rusești și au în buzunare legitimații militare false, putând fi ușor confundați cu soldații ruși.

Acest subterfugiu înseamnă că Moscova și „reprezentanții săi la ONU pot nega faptele”, susține Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene.

Printre dovezile prezenței lor figurează faptul că au fost auziți vorbind coreeană, cu accente nord-coreene, în comunicațiile interceptate, mai spune Iusov.

Acesta mai afirmă că trupele nord-coreene își folosesc propriile arme și echipamente și au învățat să facă față dronelor încărcate cu explozibili improvizați, care au devenit emblematice pentru războiul din Ucraina, dobândind astfel o experiență de primă mână, pe care nici măcar unele țări membre ale NATO nu o au.

„Acesta este un nou nivel de amenințare. Țările din regiune trebuie să se pregătească pentru ceea ce înseamnă acest lucru în viitor”, afirmă oficialul ucrainean.

Îndreptarea greșelilor

Primele greșeli ale nord-coreenilor au fost provocate în mare parte de lipsa de experiență, cum ar fi deplasarea în grupuri mari în teren deschis, făcându-i ținte ușoare pentru drone și loviturile de artilerie.

Potrivit unui raport militar ucrainean, soldații nord-coreeni au fost reperați cu ușurință, deoarece se deplasau în coloane, pe un singur rând, prin pădure, în grupuri de câte trei, cu 3 până la 5 metri distanță între soldați. 

Pe teren deschis, aceștia se deplasau în formații dispersate de cinci până la 15 soldați, ceea ce îi făcea vulnerabili și ducea la pierderi grele în rândul oamenilor lui Kim.

Cu toate acestea, în timpul operațiunilor de noapte, mișcările lor erau rapide și unitățile se orientau folosind lanterne roșii de-a lungul rutelor, se mai arată în raport.

„Sunt rapizi, bine pregătiți fizic și acționează strict în conformitate cu algoritmii lor”, a dezvăluit un soldat ucrainean, care a vorbit cu AP, sub acoperirea anonimatului. „Dacă exersezi aceleași rutine timp de ani de zile, până în punctul în care acestea pot fi executate legat la ochi, strategia va da rezultate”, a adăugat sursa citată.

În ciuda disciplinei lor, lipsa de experiență în luptă le-a împiedicat eficacitatea. Armata ucraineană a raportat că trupele nord-coreene au suferit deseori pierderi grele, mulți dintre soldați fiind uciși de drone.

Săptămâna trecută, Zelenski a estimat numărul nord-coreenilor uciși sau răniți la 4.000, deși estimările SUA sunt mai mici, de aproximativ 1.200.

„O mare parte din doctrina și pregătirea lor militară se bazează pe strategii și experiențe din urmă cu peste o jumătate de secol”, susține Glib Voloski, analist militar în cadrul think tank-ului ucrainean „CBA Initiatives Center”.

Formațiunile în grupuri mari datează de pe vremea când precizia artileriei era mult mai scăzută, iar observarea mișcărilor trupelor mult mai dificilă. 

Astăzi, dronele de recunoaștere și așa-numitele „first-person view”, sau FPV, care transmit imagini video permițând soldaților să lovească ținte în timp real, au făcut câmpul de luptă extrem de transparent, iar oricine pășește pe acesta fără acoperire este imediat reperat.

„Este însă doar o chestiune de timp, până când nord-coreenii vor dobândi abilitățile necesare pentru a-și îmbunătăți eficiența în luptă, ceea ce, combinat cu disciplina și pregătirea lor, ar putea face din ei o forță militară semnificativă”, mai spune Voloski.

O amenințare globală

Între timp, Dorothy Camille Shea, adjunctul ambasadorului SUA la ONU, a avertizat asupra pericolelor reprezentate de îmbunătățirea rapidă a abilităților pe linia frontului, pe care trupele nord-coreene le dobândesc luptând în Kursk.

Coreea de Nord „beneficiază în mod semnificativ de echipamentele, tehnologia și experiența militară rusească, ceea ce o face mai capabilă să pornească un război asupra vecinilor săi”, a declarat Shea, în fața Consiliului de Securitate al ONU, format din 15 membri.

Foarte posibil, ca beneficiu suplimentar, a spus ea, Coreea de Nord „va fi probabil dornică să profite de aceste îmbunătățiri pentru a promova vânzări de arme și contracte de instruire militară la nivel global”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

 

Subiecte în articol: soldati kim Jong informatii ucraineni
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri