Jurnalul.ro Special Catastrofa PNL: locul 3 în intenția de vot, dacă merge singur și locul 4, dacă merge cu PSD

Catastrofa PNL: locul 3 în intenția de vot, dacă merge singur și locul 4, dacă merge cu PSD

de Ion Alexandru    |   

PNL se află pe poziția a treia în toate sondajele de opinie care au măsurat, începând cu luna noiembrie a anului trecut, intenția de vot pentru alegerile europarlamentare.

Ieri, Sociopol a făcut cunoscute rezultatele ultimei măsurători, arătând că, dacă liberalii ar merge separat de PSD la alegerile europarlamentare, ar obține chiar cu 7 procente mai puțin decât AUR. În schimb, chiar dacă s-ar afla pe primul loc la aceste alegeri, o alianță PSD-PNL ar obține 42%, scor care, chiar dacă nesatisfăcător, ar masca faptul că formațiunea liberală se află pe poziția a treia în preferințele electorale. O astfel de mascare are menirea să salveze, din punct de vedere politic, actuala conducere a PNL, care ar putea, astfel, supraviețui și după alegerile din 9 iunie 2024.

Sociopol a dat publicității cel mai recent sondaj de opinie care a măsurat intenția de vot a cetățenilor în perspectiva alegerilor europarlamentare, care vor avea loc odată cu alegerile locale, în data de 9 iunie 2024, rezultatele reușind, într-o măsură consistentă, să determine calculele care au stat în spatele deciziei celor de la PSD și PNL de a candida pe o listă comună la scrutinul pentru Parlamentul European.

Conform acestui sondaj, există două scenarii măsurate, pentru alegerile europarlamentare. În primul scenariu, dacă cele două partide care alcătuiesc, în prezent, coaliția de guvernare ar merge împreună la aceste alegeri, pe o listă comună, Alianța PSD-PNL ar obține 42 la sută din voturi, iar pe locul al doilea s-ar clasa AUR, cu un scor de 28 de procente. La mare distanță, pe locul al treilea, s-ar afla, în acest scenariu, alianța formată din USR, PMP și Forța Dreptei, cu un scor de 15%, iar pe poziția a patra se situează UDMR, cu 5%, Uniunea fiind și ultima entitate care participă la aceste alegeri ce ar trece de pragul electoral.

În scenariul al doilea, PSD și PNL ar merge fiecare pe lista lui proprie la alegerile pentru Parlamentul European, situație în care, pe primul loc, s-ar situa PSD, cu un procent de 31%, urmat de AUR, cu 24%, PNL situându-se abia pe locul al treilea, cu un scor de 17 la sută. Alianța USR-PMP-Forța Dreptei s-ar clasa pe locul al patrulea, cu 13%, urmată de UDMR cu 5%.

Cu sau fără PNL alături, PSD se află pe primul loc

Aceste rezultate nu sunt cu mult diferite față de cercetarea sociologică realizată de Sociopol în cursul lunii ianuarie a anului curent, tot pentru alegerile europarlamentare, care arăta faptul că PSD era cotat cu 29 de procente, AUR cu 23 la sută, PNL cu 17% (identic cu ceea ce s-a măsurat în martie), Alianța Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei) cu 13 procente și UDMR cu 5 la sută.

Astfel, se poate observa că dacă în ianuarie PNL și PSD, mergând separat la alegeri, ar fi obținut un scor total de 46%, în luna martie, tot pe liste separate, cele două partide ar obține 48 de procente. În schimb, dacă ar merge pe o listă comună, așa cum este planul stabilit oficial, rezultatul este de 42 de procente.

Cu o singură diferență notabilă. Pe o listă comună cu PSD, PNL nu s-ar situa pe poziția a treia nici în sondaje, nici la urne, ci pe primul loc, alături de social-democrați. Mergând pe liste separate, PNL s-ar afla după AUR. Astfel, Sociopol arăta în ianuarie 2024 un AUR cu 23% pentru europarlamentare și un PNL cu 17%. În martie 2024, AUR are 24%, iar PNL, tot 17%. 

Ciucă, în urma lui Simion

Comparând rezultatele cercetărilor Sociopol cu ale altor case de sondare a opiniei publice, situația PNL nu pare să fie deloc mai îmbucurătoare. CURS măsura, în noiembrie 2023, o intenție de vot pentru alegerile europarlamentare, în ceea ce privește PSD, la o cotă de 31%. AUR și PNL aveau fiecare câte 19 procente. Locul al treilea era ocupat de USR, cu 10%. 

În ianuarie 2024, CURS a realizat din nou un sondaj pentru alegerile europarlamentare. PSD era cotat cu 30 la sută, situându-se tot pe primul loc. AUR, în schimb, ocupa poziția a doua, cu 21 de procente, în timp ce PNL se afla abia pe poziția a treia, cu 19%. Alianța USR-PMP-FD venea din urmă, cu 14%, iar UDMR închidea jocul cu 5%.

Luna trecută, CURS a măsurat intenția de vot pentru alegerile europarlamentare, rezultând că PSD are 31%, iar AUR și PNL au fiecare câte 20 de procente. Alianța USR-PMP-FD pierdea un procent, ajungând la 13%.

Indiferent de casa de sondare care a măsurat aceste rezultate, există o constantă. PSD, mergând singur sau separat de PNL la europarlamentare, se află pe primul loc, cu un scor de 30-31 de procente. Iar AUR se află pe locul al doilea, cu 24, 21 sau 20 de procente, ținând PNL pe poziția a treia. Un PNL care, la alegerile europarlamentare, ar ieși pe poziția a treia ar însemna decapitarea politică a conducerii actuale, iar singura șansă pentru actuala echipă de conducere a formațiunii liberale de a se menține după scrutinul din iunie 2024 rămâne doar alianța cu PSD. O listă comună a celor două partide va masca, practic, scorurile fiecărui partid în parte.

Mai bine în alianță, deși pe locul 4, decât singuri, dar pe locul 3

Rezultatele sondajului Sociopol sunt cu atât mai spectaculoase cu cât devoalează, indirect, intenția de vot de care se bucură PNL chiar din partea celor care ar vota, în mod normal, formațiunea liberală, dar care nu agreează alianța cu PSD.

Primul scenariu măsurat se referă la o listă comună la europarlamentare PSD-PNL, care ar obține, așa cum am arătat mai sus, un scor de 42 de procente. Plecând de la constanta că PSD are o cotă de 30-31 la sută în toate sondajele și scăzând acest scor din rezultatul celor 42 de procente, rezultă că PNL ar obține, în fapt, 11-12 la sută, plasându-se, astfel, nu pe locul al treilea, ci pe locul al patrulea. 

În scenariul al doilea măsurat, mergând separat de PSD, PNL ar obține 17%. Unde se duc cele 5-6%, pierdute dacă PNL merge pe liste comune cu PSD? Cele mai multe s-ar duce la AUR, care ar obține 28% în scenariul listei comune PSD-PNL, față de 24%, dacă PNL și PSD ar merge pe liste separate. Acest fapt este explicabil, mai ales având în vedere că mai mulți lideri din teritoriu ai PNL și-au exprimat nemulțumirea legată de alianța cu PSD, unul dintre aceștia amenințând chiar că, cel puțin la locale, preferă să se alieze cu AUR, decât cu PSD.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri