Jurnalul.ro Cultură Muzica Soprana Cleopatra David, artist în rezidență la Cité Internationale des Arts din Paris

Soprana Cleopatra David, artist în rezidență la Cité Internationale des Arts din Paris

de Magdalena Popa Buluc    |   

În urma câștigării Bursei George Enescu oferită de Institutul Cultural Român, soprana Cleopatra David desfășoară, în perioada august-octombrie 2024, o rezidență artistică la Cité Internationale des Arts din Paris, cea mai mare și mai complexă entitate de acest fel din lume. Inițiativa sa, dedicată atât interpretării, cât și cercetării muzicale, aduce în prim-plan creația enesciană și pe cea contemporană, oferind o perspectivă reîmprospătată asupra evoluției și confluenței artelor

„Prin acest proiect, îmi doresc să pun în valoare patrimoniul imaterial românesc și, în același timp, să aduc mai multă deschidere către noile tendințe din creația muzicală. Este o oportunitate prețioasă aceea de a explora și a prezenta aceste două lumi în atmosfera vibrantă al Parisului. Am găsit aici un mediu multicultural și multidisciplinar fascinant, creatori și cercetători care vin din America de Sud, Europa sau Japonia, cu toții având povești de viață captivante și viziuni originale asupra fenomenelor culturale și sociale. Consider că fiecare dintre cei aflați aici contribuie la binele și frumosul colectiv. ” a declarat artista.

 

O nouă etapă la Paris

Cariera Cleopatrei David s-a concentrat, în ultimii ani, pe consolidarea sectorului cultural independent din România, în special pe producția de operă. Împreună cu regizorul Alexandru Pătrașcu a pus în scenă spectacolele La serva padrona și Bach, colegul de birou, ambele fiind invitate la evenimente internaționale. Este angajată a Filarmonicii George Enescu din București unde, în colaborare cu încă trei colegi, a realizat proiectul care a adus Marca Patrimoniului European pentru Ateneul Român. Artista a obţinut titlul de doctor în anul 2010 sub îndrumarea compozitorului Octavian Nemescu la Universitatea Națională de Muzică București. A cântat și a susținut masterclassuri în România, Marea Britanie, Franța, Italia, Finlanda, Armenia și India. Participă cu prezentări la conferințe internaționale și publică articole și studii în reviste de specialitate. Rezidența de la Paris va aduce, pe lângă valorizarea muzicii românești și o nouă privire asupra creației enesciene, o abordare diversificată și integrată a actului creator, consolidând astfel legăturile între diferite tradiții și perspective artistice.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri