Jurnalul.ro Special Anchete Sorin Grindeanu a uitat că a fost premier

Sorin Grindeanu a uitat că a fost premier

de Ion Alexandru    |   

Amănunte picante ies la lumină din scurta activitate de prim-ministru deținută de fostul social-democrat de Timiș, Sorin Mihai Grindeanu. Acesta a omis, atât la părăsirea Palatului Victoria, dar și cu ocazia numirii sale în funcția de președinte al ANCOM, să menționeze în declarațiile de avere, la capitolul venituri, funcția de prim-ministru și sumele salariale încasate în această calitate. De altfel, ambele documente, unul din vară, iar altul completat la începutul acestei luni, acreditează ideea că Grindeanu a lucrat, în ultimul an fiscal, la Consiliul Județean Timiș și la Camera Deputaților. Nicăieri nu se menționează Guvernul României. O altă informație, poate și mai interesantă decât aceasta, este că, tot în scurtul său mandat de premier, Grindeanu și-a propulsat creditorul în două Consilii de Administrație ale două companii de stat – CFR Marfă și Administrația Canalelor Navigabile Constanța. Personajul, vicepreședinte al Organizației PSD Timiș, este soțul partenerei de afaceri a soției lui Sorin Grindeanu.

Relaţia dintre familia lui Grindeanu și cea a lui Lucian Ionel Taropa, personajul numit, anul acesta, în Consiliile de Administrație de la CFR Marfă și Administrația Canalelor Navigabile Constanța, începe undeva în anul 2004. Cel puțin așa reiese din documentele oficiale.

Astfel, potrivit unei încheieri de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în data de 14 septembrie 2009, în satul Dumbrăvița, județul Timiș, se înmatriculează o societate comercială, pe nume SC Duofarm SRL. Firma în cauză a avut, de la bun început, doi asociați persoane fizice: Mihaela Teodora Grindeanu, soția lui Sorin Grindeanu, cu 55% din părțile sociale, și o anume Tiana-Petria Taropa, domiciliată în Municipiul Caransebeș, județul Caraș-Severin, cu aport de 45% la capitalul social. Ambele asociate dețineau, chiar de la momentul fondării companiei, și funcția de administrator. Conform aceleiași încheieri, obiectul de activitate al SRL-ului cu pricina era comerțul cu amănuntul cu produse farmaceutice.

De la farmaceutice, la imobiliare

Firma în cauză deține o farmacie în Timișoara. Însă activitatea farmaceutică a fost obiectul principal al societății, până anul trecut, când, în data de 23 mai, cele două asociate s-au întrunit în ședință AGA și au hotărât să completeze obiectul de activitate cu alte activități, care nu au nicio legătură cu numele societății. Respectiv, cu dezvoltare și promovare imobiliară, lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, lucrări de construcții de drumuri și autostrăzi, lucrări de construcții de căi ferate de suprafață și subterane, construcţia de poduri și tuneluri, construcții hidrotehnice, lucrări de construcții ale altor proiecte tehnice și lucrări de demolare a construcțiilor.

Însă cel mai interesant domeniu de activitate înscris anul trecut, pentru o farmacie, este acela al cumpărării și vânzării bunurilor imobiliare proprii, la care se adaugă închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, activităţi ale agențiilor imobiliare și activități ale agențiilor de publicitate.

Conform aceleiași încheieri de la Registrul Comerțului, primul obiect de activitate, respectiv comerțul cu produse farmaceutice, devine doar o activitate secundară, în timp ce principalul obiect de activitate este, în prezent, efectuarea de lucrări de construire a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

Acționariarul SC Duofarm SRL este același, în prezent, ca și la momentul înființării companiei. Și aceasta nu este singura societate comercială în cadrul căreia sunt partenere soţia lui Sorin Mihai Grindeanu și soția lui Lucian Dorel Taropa. Tot de la Registrul Comerțului mai aflăm că Mihaela Teodora Grindeanu deține un pachet de 55% din acțiunile SC Duomed SRL, iar restul de 45 de procente se află în posesia Tianei-Petria Taropa. Firma a luat ființă în 30 noiembrie 2007 și se ocupă cu “comerțul cu amănuntul în magazine specializate al produselor farmaceutice și medicale, al produselor cosmetice și de parfumerie”.

Împrumutul de 20.000 de euro

Nu doar soțiile celor doi s-au intersectat, în acești ani, din punct de vedere profesional. Sorin Mihai Grindeanu a devenit, la alegerile locale din vara anului 2008, viceprimar în cadrul Primăriei Municipiului Timișoara și a deținut această funcție până în toamna anului 2012, când a candidat la Camera Deputaților, în legislatura încheiată în anul 2016. Ei bine, în vara anului 2012, după alegerile locale, pe lista consilierilor municipali de la Consiliul Local Timișoara îl regăsim pe Lucian Dorel Taropa. Unele surse afirmă că acesta a candidat și a câştigat postul de consilier municipal pe listele fostului Partid al Poporului Dan Diaconescu (PPDD).

În calitate de ales local, Taropa a fost obligat să întocmească declarații de avere și de interese. În acest din urmă document, completat în data de 17 iulie 2012, nu figurează calitatea de membru în vreo formațiune politică. În schimb, declarația de avere, completată la aceeași dată, demonstrează, negru pe alb, că Lucian Dorel Taropa este căsătorit cu Tiana-Petria Taropa, partenera de afaceri a soției lui Sorin Grindeanu. Ambii soți Taropa figurau, la capitolul venituri salariale, ca fiind angajați la compania SC Duofarm SRL, unde majoritatea acțiunilor sunt deţinute de către Mihaela Grindeanu. Mai mult, la rubrica împrumuturi acordate, Taropa menționează faptul că l-a împrumutat pe Sorin Grindeanu cu suma de… 20.000 de euro, fără a exista și termenul până la care acesta din urmă ar fi trebuit să restituie creditul.

Datoria lui Grindeanu la Taropa a figurat, în sumă completă, până în declarația de avere din anul 2015 a acestuia din urmă, când a fost menţionat că mai există de restituit un rest de 8.000 de euro. Asta, în condițiile în care Lucian Dorel Taropa contractase, în aceeași perioadă, un credit bancar, de la Unicredit, în valoare de 350.000 de lei, scadent în anul 2035. Debitul lui Grindeanu a dispărut complet din declarațiile de avere ale lui Taropa în anul 2016.

Director executiv la Aeroportul Timișoara

Așa cum menţionam mai sus, în toamna anului 2012, Sorin Grindeanu a renunţat la funcția de viceprimar al Municipiului Timișoara și a candidat pe listele PSD pentru un post de deputat în Parlamentul României. După ce USL a câștigat alegerile parlamentare și a fost constituit al doilea Guvern Ponta, Grindeanu a fost nominalizat în funcţia de ministru al Comunicațiilor.

Prietenul și creditorul său, însă, a rămas consilier local la Timișoara, iar, potrivit declarației de avere completate la data de 12 iunie 2013, acesta a fost numit în funcția de director de marketing și relații publice în cadrul Aeroportului Traian Vuia, de unde, la acel moment, raportase că a încasat venituri salariale în valoare de 14.102 lei. Tot aici îl regăsim și în anul 2015, dar și în 2016. Aeroportul Traian Vuia Timișoara este deținut de către Consiliul Judeţean Timiș și de Consiliul Local Timișoara, cu 80% din acțiuni, restul de 20 de procente fiind deţinute de către Fondul Proprietatea. În aprilie 2016, pe lângă funcția de consilier local și de director la aeroport, Taropa mai menționa că este și funcționar administrativ la Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Blumenthal Masloc, entitate la care deținea funcția de responsabil cu promovarea și soția sa, Tania-Petria.

În vara anului 2016, Sorin Grindeanu a renunţat la mandatul de deputat și a candidat la funcţia de președinte al Consiliului Județean Timiș, pe care a și obținut-o în urma votului.

În ce posturi importante și-a numit prietenul

După alegerile parlamentare de la sfârșitul anului trecut, PSD + ALDE au alcătuit, în luna ianuarie 2017, Guvernul, cu Sorin Grindeanu prim-ministru. Acesta a demisionat de la Consiliul Județean Timiș, pentru a prelua această funcție. În data de 12 aprilie 2017, în penultima declarație de avere pe care prietenul premierului, Lucian Dorel Taropa, a completat-o, regăsim faptul că acesta fusese numit, de Guvernul României, în funcția de membru provizoriu în Consiliul de Administraţie al Administraţiei Canalelor Navigabile SA Constanța. În declarația de interese figura faptul că Taropa este membru în Biroul Municipal al PSD Timișoara și vicepreședinte al Organizației PSD Timișoara. Și-a păstrat, totodată, și funcțiile de consilier local, de director de marketing la Aeroportul Traian Vuia și de administrator special la Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Blumenthal.

Mai mult, în ultima declarație de avere, întocmită în 17 octombrie 2017, Taropa arată că, pe lângă calitatea de membru provizoriu în CA al Administraţiei Canalelor Navigabile Constanța SA, a mai fost numit, tot provizoriu, membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Transport Feroviar de Marfă “CFR Marfă” SA, de unde a încasat o indemnizație de 10.676 de lei, care se adaugă celor 25.905 lei de la Administrația Canalelor Navigabile, celor 49.422 lei în calitatea de director de marketing la aeroport și celor 9.136 lei de la Asociația de Dezvoltare Comunitară.

Declarație de avere cu lipsuri

Sorin Grindeanu a fost demis din funcția de premier, în vara acestui an, prin moțiune de cenzură a PSD și ALDE, după ce a refuzat să se retragă de la Palatul Victoria. Până la mijlocul lunii noiembrie, nu se știe cu ce s-a ocupat Grindeanu şi din ce și-a câștigat existența. Abia în data de 5 decembrie, la o lună după ce a fost numit președinte al ANCOM, fostul premier și-a publicat declarația de avere. Un document extrem de ciudat, din punctul de vedere al mențiunilor făcute la capitolul venituri ale declarantului și ale membrilor săi de familie realizate în ultimul an fiscal încheiat.

Aici, Grindeanu a precizat că, în ultimul an fiscal (decembrie 2016 – decembrie 2017 - n.red.), a realizat venituri salariale constând într-o indemnizație de deputat, în valoare de 38.580 de lei, și venituri salariale de 41.271 lei, în calitate de președinte al Consiliului Județean Timiș. Lipsește, însă, orice mențiune referitoare la funcţia de prim-ministru deţinută timp de șase luni, precum și cuantumul veniturilor salariale obținute în această calitate. De altfel, nici în declarația de avere depusă de Grindeanu la finalul scurtului său mandat de premier, acesta nu a făcut vreo mențiune la faptul că a lucrat la Guvernul României.

Numit șef la ANCOM, fără semnătura lui Dragnea și Tăriceanu

“Jurnalul” a dezvăluit, la începutul lunii decembrie, că, în Monitorul Oficial al României, partea I, a fost publicată Hotărârea Camerei Deputaților și a Senatului nr. 93 din data de 7 noiembrie 2017, privind numirea în funcție a președintelui Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Articolul unic al acestui document stipulează faptul că “se numește domnul Grindeanu Sorin Mihai în funcția de președinte al ANCOM pentru perioada rămasă a mandatului de 6 ani, început la data de 11 mai 2017”. În finalul documentului se mai precizează faptul că hotărârea a fost adoptată de Camera Deputaţilor și de Senatul României, în ședință comună, la 7 noiembrie 2017.

Spectaculos este faptul că hotărârea nu este asumată de niciunul dintre președinţii coaliţiei de guvernare, care ocupă și cele mai înalte funcții în Parlament. Astfel, pentru președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pe document apare semnătura deputatului PSD Petru Gabriel Vlase, iar pentru președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, apare semnătura senatorului Iulian Claudiu Manda.

Sorin Grindeanu a fost validat pentru șefia ANCOM, prin vot secret, pe buletine, de către 270 de senatori și deputați. Alți 117 parlamentari prezenți au votat împotrivă. În Comisia economică, în cadrul căreia candidatura lui Grindeanu a fost validată, deputatul PNL Daniel Zamfir i-a reproşat fostului prim-ministru că nu este potrivit pentru a conduce ANCOM, amintindu-i de acuzaţiile aduse de social-democraţi atunci când l-au dat jos de la şefia Guvernului. “Nu se poate ca preşedintele ANCOM să fie manevrat de forţe obscure”, a spus Zamfir, precizând că nu face decât să citeze ceea ce membrii PSD au spus despre Grindeanu.

Colegi de Consiliu Local la Timișoara, Grindeanu și Taropa au avut grijă, reciproc, unul de altul. Credite de 20.000 de euro și funcție importantă la Aeroportul Traian Vuia. În 2017, au venit și indemnizații de la CFR Marfă și Administrația Canalelor Navigabile.

Soțiile celor doi dețin, la Timișoara, două companii care activează pe piața farmaceutică. Una dintre ele, la care a lucrat inclusiv creditorul lui Grindeanu, s-a transformat în firmă de construcții și în agenție imobiliară.

Subiecte în articol: sorin grindeanu Lucian Ionel Taropa
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri