Jurnalul.ro Ştiri Externe Soţii, mai periculoşi decât teroriştii

Soţii, mai periculoşi decât teroriştii

de Anca Arambaşa    |   

Având în vedere Reality Show-ul pe care îl face Donald Trump, preşedintele Statelor Unite ale Americii, este uşor să fim distraşi. Dar trebuie să rezistăm şi să fim concentraţi asupra problemelor legate de viaţă şi de moarte, scrie jurnalistul New York Times, Nicholas Kristof.

Să ne gândim la două probleme critice: refugiaţii şi armele.

În ultimele patru decenii dintre 1975 şi 2015, teroriştii născuţi în şapte ţări dintre cele afectate de decretul lui Trump nu au ucis nicio persoană în America, conform Institutului Cato. Niciunul.

În aceeaşi perioadă, armele de foc au luat vieţile a 1,34 de milioane de americani, inclusiv omoruri, sinucideri şi accidente. Asta ar însemna cam câţi locuitori au Boston şi Seattle la un loc.

Este adevărat că musulmanii americani, atât cei născuţi în SUA, cât şi imigranţii din alte ţări, altele decât cele care fac subiectul decretului lui Trump, au adus terorismul ucigător în America. Însă de la tragicul eveniment din 11 septembrie, au fost comise 123 de crime teroriste şi 230 de mii de crime de alte feluri.

Anul trecut, americanii au fost mai puţin probabil ucişi de terorişti musulmani, decât pentru faptul că sunt musulmani, spune Charles Kurzman de la Universitatea din Carolina de Nord. În primul caz, riscul este de unu la şase milioane. În cel de-al doilea caz, unul la un milion.

Mai surprinzător este faptul că scările ucid, de departe, mai mulţi americani decât teroriştii musulmani. La fel şi căzile. Scările. Şi fulgerele.

Mai presus de toate, sunt bărbaţii: soţii sunt incomparabili mai periculoşi decât teroriştii jihadişti. Rata crimelor comise de soţii din America e mai mare pentru că au acces rapid şi uşor la armele de foc, chiar dacă istoricul acestora atestă faptul că sunt violenţi. În alte ţări, cei mai brutali soţi bagă soţiile în spital şi nu în mormânt, cum se întâmplă în America.

Şi totuşi, Trump este furios pe riscul prezentat de refugiaţi, risc flexibil şi care se poate rezolva, dar este liniştit în privinţa „relaxării” altor reguli privitoare la o altă ameninţare: armele, care sunt infinit mai letale. „O să elimin zonele cu access liber al armelor din şcoli”, spunea Trump anul trecut. „O să fac asta chiar din prima zi a mandatului. O să semnez în prima zi”. De fapt, Trump nu a semnat niciun astfel de ordin până acum, iar secretara acestuia pe educaţie, Betsy DeVos, a declarat că armele sunt necesare în şcoli din cauza „potenţialilor urşi grizzly”.

Dovezile sugerează că dacă vrem într-adevăr ca America să fie o ţară sigură, atunci ar trebui să cerem verificarea tuturor antecedentelor înainte de achiziţionarea unei arme de foc (22% din arme sunt cumpărate fără aceste verificări), ar trebui să muncim din greu pentru a scoate armele şi pentru ca ele să nu ajungă în mâinile celor care au ordine de restricţie pentru violenţă domestică, sau oameni cu istoric recent de crime şi abuz de alcool şi de droguri.

Ar trebui să cerem încuietori ale trăgaciului sau spaţii speciale de depozitare a armelor, în special în casele cu copii mici. În plus, trebuie să combatem traficul de arme şi vânzătorii neavizaţi.

Cu acest decret al imigranţilor, Trump apasă pedala pe o politică ineficientă şi innaceptabilă din punct de vedere moral. Dar o politică mai relaxată a armelor va rezulta în mai multe atacuri în şcoli, mai multe familii destrămate şi mai multe vieţi pierdute, încheie Nicholas Kristof.

 

Subiecte în articol: terorişti soti
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri