Una dintre aceste afaceri activează în domeniul imobiliar. Însă, Mircea Octavian Bica a fost numit, după ce soția sa și-a pierdut calitatea de procuror, administrator al unei firme de consultanță deținute de nepoata Elenei Udrea și de ultimul administrator al SC Agro Green Nana SRL, firma pe care familia lui Traian Băsescu a angajat-o pentru a-i arenda terenurile de la Nana, deținute de Ioana Băsescu.
Astfel, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), partenerul de viață al fostului procuror-șef anti-Mafia a fost cooptat în cadrul unei companii, pe nume SC Biosfera Fruct SRL, deținută, până în data de 24 septembrie 2020, de către o anume Laura Turda (fostă Ungureanu), din Constanța, în calitate de asociat unic.
Mai interesant este că, potrivit unei încheieri de la Registrul Comerțului din data de 15 ianuarie 2021, a fost înființată o nouă companie, pe nume SC Ideea Sud Concept SRL, companie care are ca obiect de activitate declarat „lucrările de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Această societate are sediul în orașul Popești Leordeni și a fost fondată de femeia de afaceri Ileana Pînzaru, împreună cu soțul Alinei Bica, Mircea Octavian Bica, acesta din urmă fiind numit și administratorul societății.
Prietenie și business
Este de notorietate relația de prietenie extrem de apropiată existentă între Alina Bica și fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, cele două fiind surprinse, în 2014, împreună la cumpărături la Paris. Apoi, cele două s-au refugiat în Costa Rica, după ce ambele au primit condamnări în dosarele penale în care fuseseră trimise în judecată. Ambele au fost prinse de Interpol și încarcerate în penitenciarul din San Jose și ambele se află, în acest moment, în diverse proceduri judiciare de extrădare în România.
Această relație de prietenie pare să se fi transformat și într-una de afaceri pentru același Mircea Octavian Bica. Astfel, descoperim că în 6 iulie 2016, o anume Anca Triff, împreună cu Iuliana Mădălina Fediuc, înființează o companie pe nume SC UTB Business Consulting SRL, care se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management. Administratorul numit al acestei societăți, la înființarea ei, a fost nimeni altul decât Mircea Octavian Bica. Datele sale de identificare sunt aceleași cu datele de identificare ale patronului firmei SC Industrial Sisteme Solutions SRL, menționată, în dreptul soțului său, de către Alina Bica, în declarația de avere pe care a completat-o și depus-o pe site-ul CSM, în data de 16 iunie 2014.
Administratora firmei din Nana, printre acționari
Anca Triff este persoana cu care Elena Udrea l-a înlocuit pe controversatul Tudor Liberiu Breazu din funcţia de administrator al companiei Agro Green Nana SRL, deţinută în proporţie de 100% de Elena Gabriela Udrea. Anca Triff figura chiar cu domiciliul la sediul firmei Elenei Udrea.
A doua persoană, Mădălina Iuliana Fediuc, este fata cea mare a Cristinei Udrea, cumnata fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, dinainte ca aceasta să devină soţia lui Adrian Valentin Udrea, fratele Elenei.
Reamintim că, după divorţul de afaceristul Dorin Cocoş, fosta blondă de la Cotroceni şi-a înfiinţat mai multe companii în domeniul agricol. Cea mai cunoscută, având în vedere legăturile cu familia fostului preşedinte Traian Băsescu, este SC Agro Green Nana SRL., care a preluat în arendă cele 291 de hectare de teren achiziţionate printr-un credit de către fata cea mare a lui Băsescu, Ioana, în localitatea Nana, judeţul Călăraşi. După ce Elena Udrea a fost reținută de DNA, chiar în dosarul „Gala Bute”, în anul 2014 Traian Băsescu a renunţat la contractul de arendă cu SC Agro Green Nana SRL.
Ex-șefa „anti-Mafia” se află în Italia
Ca și prietena sa, care a încercat să scape de condamnarea pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „Gala Bute”, Alina Bica are de executat o pedeapsă privativă de libertate de patru ani, pe care instanța supremă a menținut-o, în luna ianuarie a anului trecut, în dosarul în care a fost trimisă în judecată de procurorii DNA, pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender.
Un complet de cinci judecători de la ÎCCJ a respins, atunci, recursul în casație formulat de fosta șefă a DIICOT împotriva sentinței de condamnare pronunțate în anul 2019, sentință care a și determinat-o pe Alina Bica să fugă în Costa Rica.
Spre deosebire de Elena Udrea, care după episodul „San Jose” a ales să se întoarcă în România, Alina Bica a ales altă cale. Mai întâi, și-a luat autorizație de activare ca avocat în Spania, după care s-a mutat, cu arme și bagaje, în Italia.
În Peninsulă, fosta șefă a DIICOT a solicitat autorităților să respingă cererea de extrădare a sa în România, în vederea punerii în executare a pedepsei, unde a cerut să nu fie extrădată în România.
Lucru care s-a și întâmplat, Curtea de Apel din Bari respingând extrădarea Alinei Bica în România şi permițându-i acesteia să execute pedeapsa în Italia.
O poveste cu evaziune fiscală, judecată de cinci ani, la Brașov
Și Mircea Octavian Bica a făcut obiectul unui dosar de urmărire penală, el fiind implicat într-o anchetă a DIICOT Brașov, demarată în anul 2015, vizând infracțiuni de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 3,4 milioane de lei. La momentul respectiv, conducerea DIICOT Brașov vorbea de faptul că soțul Alinei Bica era suspectat de evaziune fiscală și de tentativă la evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 88.000 de lei.
Aceste fapte ar fi fost săvârșite prin intermediul societăţii sale. „Bica nu este implicat în activitatea grupului şi în circuitul evazionist. Firma sa a relaţionat cu una dintre societăţile care au implicare în grup”, a adăugat procurorul Cătălin Borcoman. Conform presei locale, gruparea evazionistă, care este compusă din mai multe persoane fizice şi juridice, utiliza pentru activităţile sale trei societăţi comerciale care beneficiau de lucrări publice. „Pentru a deduce impozitul pe profit şi TVA au fost înfiinţate două societăţi de tip conductă şi o societate de tip fantomă prin intermediul cărora erau înregistrate operaţiuni de cheltuieli fictive, iar sumele de bani virate în cadrul circuitului evazionist erau ulterior retrase prin numerar de la ATM-urile unor unităţi bancare”, arată sursa citată.
Pe rolul Secției Penale a Tribunalului Brașov, în fază de fond, se află, încă din 29 iulie 2016, un dosar având ca obiect săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, în care se regăsesc, ca inculpați, șase persoane fizice – printre care și Mircea Octavian Bica -, precum și 13 firme, iar statul român, prin ANAF și Direcția Generală a Finanțelor Publice, sunt părți civile.
Procesul a început în 25 aprilie 2017 și a avut, până în prezent, nu mai puțin de 54 de termene de judecată, ultimul în 5 aprilie 2022. Următoarea înfățișare în acest dosar a fost stabilită pentru 3 mai 2022.