Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania, Grecia și Ungaria, mustrate de instanțe pentru că nu au protejat drepturile copiilor

Spania, Grecia și Ungaria, mustrate de instanțe pentru că nu au protejat drepturile copiilor

de Redacția Jurnalul    |   

Trei instanțe europene au mustrat în ultimele zile trei țări europene pentru că nu au protejat drepturile copiilor migranți. Este vorba despre Spania, Grecia și Ungaria.

În primul caz, Curtea Supremă a Spaniei a hotărât că decizia guvernului de a expulza sute de tineri marocani din enclava Ceuta în 2021 a fost ilegală. Cei aproximativ 700 de copii au fost trimiși înapoi în Maroc, în ciuda faptului că nu au avut posibilitatea de a-și prezenta cererile de azil. Curtea a decis că expulzările au reprezentat o încălcare a legilor interne ale Spaniei privind imigrația și a Convenției europene privind drepturile omului, anunță The Guardian.

Guvernul de coaliție de stânga nu a luat în considerare interesul minorilor și nici nu a verificat circumstanțele individuale ale acestora, a precizat instanța, ceea ce înseamnă că tinerii au fost "puși în pericol grav de a suferi prejudicii fizice sau psihologice".

Marți, în fața reporterilor, Fernando Grande-Marlaska, ministrul spaniol de interne, a apărat deportările, afirmând că autoritățile au acționat "cu deplina convingere de a respecta sistemul juridic și ghidate de principiul interesului superior al copilului".

Decizia a fost luată la câteva zile după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat că Ungaria a încălcat drepturile unui solicitant de azil kurd irakian în vârstă de 16 ani, după ce poliția l-a trimis înapoi în sălbăticia sârbă.

Băiatul a spus poliției că a vrut să ceară azil, a precizat instanța. "Instanța nu poate ignora faptul că, la momentul îndepărtării sale, solicitantul era un minor neînsoțit și, prin urmare, se afla într-o situație de extremă vulnerabilitate", a adăugat aceasta, menționând că vârsta solicitanților de azil "ar trebui să aibă prioritate" față de statutul copilului ca migrant ilegal.

O decizie publicată marți de CEDO a condamnat, de asemenea, Grecia pentru că nu a reușit să protejeze drepturile unui adolescent solicitant de azil care a rămas fără adăpost timp de aproape șase luni, începând din noiembrie 2018.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: instante drepturile copiilor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri