Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Spaniolii n-au trimis banii. Dinamo va fi preluat de suporteri

Spaniolii n-au trimis banii. Dinamo va fi preluat de suporteri

de Adi Munteanu    |   

Mobilizare fără precedent a suporterilor dinamoviști. Perspectiva falimentului este tot mai aproape, iar fanii vor vota în acest weekend ce soluții vor adopta pe termen scurt. În acest moment, sunt 185.000 de euro în conturile DDB.

 

Așa cum bănuiau și suporterii, și jucătorii, și angajații clubului, mult-promișii bani de la Pablo Cortacero nu au sosit nici miercuri (așa cum suna „promisiunea” spaniolului), nici joi (lăsând o marjă pentru transferul bancar). Astfel că toată lumea și-a luat gândul de la acești bani și se caută o soluție de avarie pentru salvarea pe termen scurt. Primul demers al suporterilor din Programul DDB este să-i convingă pe jucători să nu depună memorii și să accepte o scădere a salariilor. Însă această rugăminte poate avea succes la jucătorii români, deja obișnuiți cu întârzierea salariilor din fotbalul românesc. În cazul jucătorilor străini, care au semnat pentru salarii mari, de 10.000-20.000 de euro pe lună, aceste rugăminți sunt mai greu de acceptat să joace dintr-odată pe 1.000 de euro, cât pot acoperi fondurile strânse de suporteri.  Purtătorul de cuvânt al DDB, actorul Alexandru Conovaru, a declarat ieri că în acest weekend suporterii vor decide ce destinație vor avea cei 180.000 de euro rămași în contul suporterilor. Fie să se plătească salarii restante și să se evite intrarea imediată în faliment, fie să fie păstrați ca fond pentru renașterea echipei postfaliment. În prima situație, fanii speră astfel să se dea un răgaz pentru găsirea unui investitor capabil să susțină clubul pe viitor. În cazul renașterii echipei din Liga 4, 180.000 de euro ar fi suficienți pentru susținerea primul an competițional și chiar pentru promovarea în Liga 3. Însă echipa va avea datorii zero.

 

Cheia este tot la Nicolae Badea

 

Ce nu iau în calcul suporterii este rolul-cheie al fostului acționar (și actual acționar minoritar al clubului) Nicolae Badea. Acesta deține totul: nume, siglă, culori, palmares, iar negocierea cu el este esențială. Însă, momentan, majoritatea suporterilor îl consideră pe Nicolae Badea la fel de nociv ca și Ionuț Negoiță sau Pablo Cortacero și nu iau în discuție nicio negociere cu el. „Așa cum îl urăsc steliștii pe Gigi Becali, așa-l urâm noi pe Badea”, spun mulți membrii DDB. Totuși, dincolo de ura pe care o au față de Nicolae Badea, fără o discuție cu el, actuala sau viitoarea echipă Dinamo va trebui să-și găsească un alt nume. Badea se poate pune de-a curmezișul în orice moment, dacă se folosește numele „Dinamo” fără acordul lui. Iar pentru Badea, acordul înseamnă bani mulți pe care suporterii trebuie să-i achite periodic. În caz contrar... alt nume. De altfel, Badea a forțat schimbarea denumirii echipei din Liga 1 din FC Dinamo în SC Dinamo în registrul echipelor de la Liga Profesionistă și Federație. Mai mult, Badea deține în Liga 4 o echipă, numită FC Dinamo București, care, până acum, nu a tras niciodată la promovarea în Liga 3. „Rolul acestei echipe a fost cel de sperietoare pentru echipa din Liga 1. Se știe că toți cei care s-au succedat la patronatul echipei după plecarea lui Badea i-au plătit lui Badea «tainul» pentru folosirea brandului”, spun fanii „câinilor”.

 

Varianta 2: de la zero, din Liga 4

 

„Prioritatea noastră este să ținem uniți suporterii în jurul numelui Dinamo. Ne este teamă că, dacă vom fi nevoiți să pornim din Liga 4, să nu se întâmple să existe simultan 3-4 echipe Dinamo, ca la Rapid. Dincolo de nume, culori, există masa de suporteri care trebuie să se alăture unui singur proiect. Desigur, luăm în calcul și pornirea unui proiect de la zero, din Liga 4, proiect pe care suporterii îl pot susține singuri până la nivelul Ligii 2, timp în care avem o perioadă suficientă să găsim un sponsor serios care să ne susțină. Desigur, noi tragem cu dinții să rămânem în Liga 1, cel mult Liga 2. Să scăpăm de spaniolii ăștia mincinoși și Dinamo va fi preluat de suporteri. După aceea vom căuta soluții. Nicolae Badea nu este printre soluții. El, probabil, așteaptă la cotitură să preia locul din Liga 1 gratuit, așa cum au spus mai mulți oameni din fostul anturaj al foștilor acționari”, a mai afirmat Alexandru Conovaru.

 

Și Cristi Borcea este sceptic

 

Fost acționar al echipei, Cristi Borcea nu vede o altă rezolvare decât un nou proiect de la zero, curățat de datorii, din Liga 4. „Ca să preia acum cineva pe Dinamo trebuie să aibă cash 10 milioane de euro pentru achitarea datoriilor, alte 10 milioane ca să faci achiziții și încă 10 milioane pentru cheltuieli curente ca să ții echipa un sezon în Liga 1. Cine e nebun să arunce pe criza asta 30 de milioane de euro pe geam?”, a declarat Cristi Borcea.

 

O mare vină o au FRF și LPF. Aceste organisme au, prin statut, obligația de a proteja echipele românești. Aveau obligația să verifice acești investitori. În campionatele sănătoase acești investitori nu ar fi fost acceptați de către forurile fotbalistice să preia nici măcar o echipă de Divizia C sau D. 

Marcel Pușcaș

 

Nu știm dacă declarațiile lui Nicolae Badea ar trebui să ne bucure sau să ne îngrijoreze. Frica noastră e ca Dinamo să nu se divizeze și să apară 3-4 echipe Dinamo, așa cum a pățit Rapid. 

Alexandru Conovaru, membru DDB

Subiecte în articol: Dinamo Bucureşti
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri