Jurnalul.ro Special Anchete SPP s-a dotat, înainte de Ziua Națională, cu aplicații informatice în valoare de peste 20 de milioane de lei

SPP s-a dotat, înainte de Ziua Națională, cu aplicații informatice în valoare de peste 20 de milioane de lei

de Ion Alexandru    |   

Serviciul de Protecție și Pază, instituția care se ocupă cu protejarea demnitarilor, cheltuie peste 20 de milioane de lei pentru dotări hardware și software. 16 loturi ale unui contract-cadru au fost atribuite, în perioada 8 – 25 noiembrie, o singură companie contractată primind aproape 10,7 milioane de lei cu tot cu TVA. Bugetul SPP a fost suplimentat, la recenta rectificare bugetară adoptată de Guvernul condus de Nicolae Ciucă, cu suma de 935.000 de lei.

 

Potrivit unui anunț de atribuire publicat, la începutul acestei săptămâni, pe portalul SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice), Serviciul de Protecție și Pază, condus de generalul Lucian Pahonțu, a finalizat licitarea a 16 loturi aferente unui contract-cadru privind furnizarea de echipamente hardware, aplicații hardware cu licențe aferente unui proiect de investiții denumit „consolidarea capabilităților de prevenire, identificare, analiză și recepție a incidentelor cibernetice, la nivelul SPP”.

Prețul de achiziție final, notat în acest anunț de atribuire, se ridică la 17.492.857,36 de lei fără TVA, iar afacerea a fost împărțită pe mai multe loturi scoase la licitație și atribuite, începând cu data de 8 noiembrie.

 

Jumătate din bani au mers la o singură companie

 

Cei mai mulți bani au fost încasați de compania SC Kapsch SRL, care și-a adjudecat cinci din cele 16 loturi atribuite, în valoare totală de 10.694.412,83 de lei cu TVA inclusă. Această societate va livra SPP două soluții de captare a traficului de rețea, pentru analiză, în valoare de 3.145.547,23 de lei cu TVA, un sistem de protecție avansată a serverelor Windows, în valoare de 119.963,9 lei cu TVA, o soluție de monitorizare și detectare a amenințărilor cibernetice, în valoare de 835.510,9 lei cu TVA, un modul NGFW pentru rețeaua de internet, în valoare de 1.139.408,5 lei cu TVA, și un sistem Security Orchestration and Response (SOAR), în valoare de 5.453.972,3 lei cu TVA.

Pe locul al doilea se află societatea Prime Solutions SRL, care a primit de la SPP un contract în valoare de 5.128.735,1 lei cu TVA, pentru furnizarea a două soluții tehnice de extindere a rețelei VDI. O a treia companie, SC Dataware Consulting SRL, a încheiat cu SPP un contract de 1.195.831 de lei cu TVA, pentru a livra o soluție senzor pentru analiza dinamică a fișierelor și URL-urilor considerate cu potențial malware într-un mediu virtualizat și protejat. Alți 897.175.15 lei cu TVA merg către SC Metaminds SRL, care va furniza SPP o soluție NGFW de rețea internet, o soluție de control a accesului la rețeaua de date, o soluție Web Application Firewall și o soluție Wi-Fi securizată. 

 

Loturi atribuite pe bandă rulantă

 

De asemenea, SPP a achiziționat de la SC Pragma Computers SRL o soluție CDR și antivirus pentru internet mobil, în valoare de 350.556,15 lei cu TVA. Iar, de la SC Syntegra Security, a achiziționat un sistem complet de afișare în timp real a alertelor, în valoare de 308.909,7 lei cu TVA. SovIT Networks SRL va livra o soluție de analiză a traficului aferent rețelei intranet. Iar SC Dendrio Solutions SRL a încheiat trei contracte, în valoare de 991.032 de lei cu TVA, pentru o soluție de tip e-mail Gateway, două sisteme Privilleged Account and Session Manager și o soluție de videoconferință.

Un alt contract, în valoare de 466,527,6 lei cu TVA, merge la SC Logic Computer SRL și vizează livrarea a două sisteme de identificare și exploatare a vulnerabilităților. Iar SC Power Net Consulting SRL a încheiat cu SPP un contract de 267.746 de lei cu TVA pentru un rack de servere.

 

 

STS a participat, în premieră, la Parada militară de la Arcul de Triumf

 

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a participat, ieri, pentru prima dată, cu un detaşament de ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri la parada militară organizată de Ziua Naţională, la Arcul de Triumf, din Capitală.

Din acest detaşament au făcut parte 50 de specialişti în comunicaţii, servicii digitale, dezvoltatori de aplicaţii informatice şi administratori de baze de date, experţi în securitate cibernetică şi operatori ai Serviciului 112. Personalul STS a prezentat onorul de Ziua Naţională în uniformă militară de ceremonie specifică instituţiei.

STS a participat și cu şase autospeciale de comunicaţii utilizate de personalul STS în misiunile de importanţă deosebită. Astfel, în premieră, au fost prezentate publicului autospeciale satelitare de multiservicii, echipate cu antene, routere, servere, telefoane IP, linkuri radio şi staţii TETRA care permit furnizarea serviciilor de tip intranet şi internet, organizarea videoconferinţelor şi transmisia imaginilor video, extinderea reţelei radio TETRA şi asigurarea cooperării şi interoperabilităţii structurilor care intervin în situaţii de urgenţă sau la dezastre.

Din blocul de tehnică militară a mai făcut parte şi o autospecială de securitate a comunicaţiilor, dotată cu un sistem complex de antene pentru măsurarea acoperirii radio, a nivelului de ocupare al canalelor, de evaluare a interferenţelor electromagnetice şi de detectare a surselor care influenţează transmiterea semnalelor în reţelele de radiocomunicaţii aflate în administrarea STS.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri